2015/09/04 Sveriges elevråd - SVEA

Vi vill inkluderas i beslut som rör oss!

 

"Skola, några elever på skolgården och en mörk himmel."

Älghultskolan, foto – SVT

På Älghultskolan började det spåra ut redan förra läsåret (2014-2015), när rektorn som bara hade vikariat, omplacerade två mycket omtyckta lärare som jobbat på skolan i 15-20 år. Det fanns säkert flera anledningar till varför han gjorde som han gjorde, men det var inget som vi elever fick veta. Det enda han sa var att han gjorde detta på grund av övertalighet av lärare.

Sedan började ett nytt läsår med nya möjligheter och att allt skulle vara löst, trodde jag i alla fall. Jag tror inte att jag var ensam om att tro det. Vi fick vårt första schema. Längre fredagar och fler och längre raster fick de flesta, medans vissa klasser inte fick långa raster alls. Hur gick det ihop? Anledningarna till att vissa fick längre raster var att vissa lektioner inte var utsatta fick vi till svars när vi frågade. Den veckan hade jag fem inställda lektioner. Rasterna totalt var 8,50h+2h lunchraster. Har de som gjort scheman inte betalt för att de ska vara färdiga när vi börjar skolan efter sommarlovet?

Veckan därpå fick alla klasser ett nytt schema. Jag såg ingen större skillnad från det förra, mer än att vissa lektioner hade bytt plats. Så jag och en till elev gick in till rektorn och pratade med honom. Anledningarna till varför vi har så långa raster och att vi går länge på fredagar är för att vi är en klass mer på skolan det här läsåret och att det är många lärare som jobbar deltid på skolan, så det blir svårt att lägga scheman blev svaret. Är det inte lättare om lärare som undervisar på skolan och har utbildning till att lägga scheman får göra det? Så har det ju varit innan.

Det är flera lärare som ska ha mentorstid med sin klass samtidigt som han/hon ska undervisa i ett annat ämne i en annan klass. Vart finns klonmaskinen? Vissa lärare har också nollbyte mellan två kanske till och med tre lektioner i rad och klassrummen ligger längst ifrån varandra. Det är alltså alltid någon klass som missar värdefull undervisningstid.

Det hänger på vår framtid. Vi vill inte halka efter på grund av inställda lektioner. Vi vill ha en bra och lärorik utbildning som är nyckeln till framtiden. Vi vill kunna lära oss så mycket som det bara går och vi vill bara ha bra minnen från den här skolan. Just nu försöker vi komma i kontakt med förvaltningschefen så får vi se vad han har att komma med.


Skrivet av: Elev på Älghultskolan som inte ger sig!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.