2016/06/28 Sveriges elevråd - SVEA

Almedalen: Anton

13499755_1046153955480420_1401002543_o (1)Mitt namn är Anton Larsson. Jag kommer från Kungsbacka strax söder om Göteborg. Den andra juli kommer jag sätta mig på tåget till min allra första Almedalsveckan och jag kommer göra det som en representant för Sveriges elevråd-SVEA och där med även för delar av Sveriges elever.

Den tionde juni gick jag ur grundskolan och höst är det då dags för nya utmaningar i form av gymnasiet. I början av 2015 så blev jag utbildare för Sveriges elevråd-SVEA, en roll som utvecklat mig både kunskapsmässigt men även som person. Sedan i höstas har jag även suttit som ordförande för en av Sveriges elevråd-SVEAs regioner, nämligen Sveriges elevråd-VÄST.

Mina skolpolitiska hjärtefrågor är stressförebyggande arbete samt andra arbeten för att kunna öka koncentrationsförmågan bland elever på skolor i Sverige. Anledningen till att det är vad jag siktar in mig på är för att få eleverna att må så bra som möjligt men även för att de ska kunna prestera på den nivån skolan idag förväntar sig av elever.

En hjärtefråga jag har utanför skolpolitiken är utvecklingen av svensk kollektivtrafik. Då innebär det alltså att expandera det utbud vi har idag men även att göra den billigare om inte till och med gratis för att den ska bli attraktiv och ses som ett bättre och mer ekonomiskt val än t.ex bilen. Detta är enligt mig ett första och relativt enkelt steg mot den bättre miljöpolitiken.

Almedalsveckan kommer bli enormt rolig eftersom jag länge velat åka dit och mingla med personerna som kommer att vara där. Det ska bli oerhört intressant att se vad som kommer nämnas om t.ex ovanstående frågor, men även för att se hur mycket skolan faktiskt ens uppmärksammas av politikerna. Jag är stolt över att jag ska åka dit som en elev och representera flera av Sveriges elever i ett politiskt sammanhang där min röst är med och förbättrar svenska skolan. Nu blir det bara till att hoppas att elevfokus kommer finnas under Almedalsveckan.

Jag tycker att Almedalen är ett extremt viktigt forum att kunna utrycka sig och bli hörd av de svenska beslutsfattarna. Sverige är en representativ demokrati och det innebär att vi väljer personer som ska fatta våra beslut. Därför tycker jag att Almedalen är en viktig mötesplats för att politikerna ska få uppfattningen av vad det egentligen är folket vill. Självklart finns det många fler sätt för dem att få det men den folkanstormningen som det är dit gör en bredare och mer omfattande bild av ett framtida samhälle.

Alla riksdagspolitiker må ha gått i skolan men ingen gör det just nu. Ingen av de vet alltså hur det är att gå i skolan idag. Det är därför vi elever engagerar oss. Det är därför många va oss gör allt i sin makt för att påverka i frågor. Det är bara vi som vet hur det är att gå i skolan och därför vet vi också hur vi kan förbättra den. Det är viktigt att vi gör våran röst hörd, men det är lika viktigt att vi blir lyssnade på.

Jag är inte helt ovan till att mingla och diskutera med politiker då jag tidigare gjort det på främst kommunal nivå under flera år men jag har även gjort det på riksnivå under min prao i riksdagen. Jag ser möjligheten att jag nu ska få göra om detta som ännu ett steg att utveckla mig. Jag förväntar mig att när jag åker från Almedalen ska ha fått lösningar. Lösningar på hur jag kan utveckla mitt arbete men även lösningar på hur andra kan arbeta med mina frågor. Vad som än händer så kommer Almedalsveckan 2016 vara 8 roliga och lärorika dagar för mig.

Ha det bäst och hoppas att vi ses i Almedalen!

Anton Larsson – Ordförande, Sveriges elevråd – VÄST

Anton.larsson@svea.org
@antolarsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.