2016/06/27 Sveriges elevråd - SVEA

Almedalen: Ellen

IMG_4379Tja! Jag heter Ellen Öman och jag är elev på Plusgymnasiet i Kristianstad där jag läser Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning Medier, Information & Kommunikation. Jag bor i mittenskåne i en liten by strax utanför Hörby som heter Ludvigsborg. Där bor jag tillsammans med min mamma, plastpappa, mina fyra syskon och vår hund Sture.

Jag har suttit i elevråd, till och från enda sedan jag var en liten flicka på lågstadiet och alltid tyckt att det är roligt och så himla coolt. Jag gick högstadiet på Frostaskolan inne i Hörby, där jag var mycket aktiv i elevrådet och kämpade för bland annat att behålla praktiken som kommunen ville ta bort, och det var även där jag kom i kontakt med Sveriges elevråd – SVEA första gången. Redan efter min första träff var jag kär i denna organisation och numera sitter jag som Vice ordförande i Sveriges elevråd – SKÅNE och är även utbildare för Sveriges elevråd – SVEA. Och nu ska jag med till Almedalen som representant.

Detta kommer att bli mitt första besök på Almedalen och jag har höga förväntningar på både mig själv och alla andra närvarande där. Det jag tycker ska bli roligast är att träffa nya människor och få chansen att kanske påverka Sveriges skolors framtid. Jag har träffat många elever och pratat med många elever, både i min roll som utbildare, som vice ordförande, som elev, som elevrådsrepresentant och som privatperson och känner därför att jag, tillsammans med de andra kommer kunna representera elever superbra i årets Almedalen och hoppas att vi har ert förtroende. Vårt besök på Almedalen är en stor chans för oss elever, vi ska kämpa för oss. För eleverna.

Elevinflytande är något jag tycker är så himla viktigt, eftersom det faktiskt är elever som vet bäst hur det är att gå i skolan och hur det är att vara elev. Elevernas röst borde lyssnas på precis som rektorns röst lyssnas på. Att varje elev ska få möjligheten att påverka och ha inflytande över sin egen skolgång är något jag tycker ska vara en självklarhet, men tyvärr är det inte så idag. Elevinflytande är guld värt och kan påverka så många olika delar utav skolgången positivt.

Hoppas vi ses, under Almedalen eller någon annan gång. Ha en superfin sommar!


Ellen Öman – Vice ordförande, Sveriges elevråd – SKÅNE

ellen.oman@svea.org
@ellutopia. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.