2014/07/02 bb-qwz9

Almedalen 2014 – Miljöpartiets partiledartal

Foto: SVT

Åsa Romson, Foto: SVT

Det är den 2 juli och vi har nu kommit till den tredje talaren som inte är någon mindre än Åsa Romson, språkrör för miljöpartiet. Tyst hoppades vi  och trodde inför detta att “Yes! Nu är det äntligen dags för lite skolsnack!”, med tanke på att miljöpartiet under senaste tiden varit kanske de som fått störst medial uppmärksamhet, just för deras skolpolitik.

Det började bra. Bara under de första 15 minuterna nämndes “skola” fem gånger. Ohälsan, speciellt bland tjejer, som skolan skapar måste tas på allvar. En känga riktas mot betygssystemet som “inte tillåter elever att ha en enda dålig dag”, (för att citera talaren själv) och normkritik måste etableras som en självklarhet i skolan. Fint såhär långt. Därefter blir det dock tyst. Miljöfrågor och mer än något annat också jämställdhetsfrågor pratar Romson om i resten av sitt tal. Inte ett enda ord till lyfts om skolan.

Romson själv är egentligen inte det ansvariga språkröret för partiets skolpolitik, det är Gustav Fridolin. Med tanke på debatten som nu varit så het om skolan har Romson hamnat lite i skym undan och på ett sätt kan det kännas fint att hon inte glider in med Fridolins agenda, utan istället lyfter annat och exempelvis pratar mycket, mycket om feminism.

Men. Det är supervalår 2014 och skolfrågan är hetare än någonsin. Att inte ens miljöpartiet lyfte skolfrågan var en riktig besvikelse.

 

Melinda Kandel
Förbundsstyrelseledamot
Sveriges elevråd – SVEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.