2018/02/06 bb-qwz9

Att välja gymnasium

Drömmar, kompisar, föräldrar, intressen. Ja, mycket är det som påverkar ens gymnasieval när man går i nionde klass. För vissa är det ett enkelt val som länge har varit bestämt, men för andra, är det ett val som bara känns jobbigt och tungt. Oavsett vad du känner, så är det viktigt att förstå vad valet innebär och hur man kan göra det så bra som möjligt. Här kommer mina bästa tips att ha i åtanke när det kommer till gymnasievalet:

  1. Välj något du är intresserad av

Det är otroligt viktigt att man väljer något man är intresserad av och något man kan engagera sig i. Varför? Jo, eftersom om man tycker något är roligt, så kan man oftast prestera bättre och lättare nå de mål man har. Trots att det alltid kommer att finnas motgångar och att uppgifter man får ibland kommer kännas svåra, underlättar det enormt om du är intresserad av ämnet. Det är svårt att hitta ett program som man identifierar sig med helt och hållet, men jag tycker att man ska välja det program där du får visa upp dina kvaliteter som allra bäst, och där du kan ha så roligt som möjligt under din gymnasietid, då det som många säger, är en av de roligaste tiderna i livet.

  1. Tänk på framtiden

Samtidigt som man ska välja ett program som man tycker är roligt, är det också viktigt att tänka på framtiden. Det är bra att tänka ett steg längre i valet, och väga det du tycker är roligt med vad du t.ex vill bli i framtiden, så att du inte gör vägen till ditt mål krångligt. Därför behöver du fundera kring vad du har för mål och var du vill se dig själv om kanske 10 år? Detta kan för många vara en svår fråga då många inte har bestämt sig, men det kan vara bra att veta på ett ungefär vilket håll man vill åt. Vet man med säkerhet att man vill studera på universitetet kan det vara smart att välja en högskoleförberedande utbildning, som t.ex Samhälle, Natur eller Estet, men är du istället säker på att du vill ha en yrkesexamen direkt efter gymnasiet, så kan det vara smart att välja någon av de yrkesförberedande programmen. Något som är viktigt att tillägga är också att man kan lägga till kurser på de yrkesförberedande programmen för att man sedan ska kunna läsa på universitetet, men vad som gäller då kan man prata med och få råd av en Studie- och yrkesvägledare!

  1. Var intresserad och ta hjälp från skolan!

För att kunna välja rätt behöver du kunskap. Det kan kännas konstigt, men inför ett val som gymnasievalet, är det bra att kolla upp vissa saker, exempelvis vad som krävs för att du ska kunna nå dina mål så smidigt som möjligt. Då kan det vara lämpligt att gå till din Studie- och yrkesvägledare på skolan och fråga vad du har för valmöjligheter för att få en viss behörighet, eller vilka kurser du behöver lägga till för att få behörighet för att studera på universitetet. Även vad som skiljer på olika inriktningar inom ett program kan vara bra att kolla upp, då det ofta finns flera valmöjligheter även där!

SYV:en kan ofta också hjälpa till om man vill komma på besök på någon skola, vilket jag gjorde när jag valde Lindeskolan i Lindesberg. Då fick jag följa med en klass en dag på Samhällsprogrammet för att se om det passade mig, vilket hjälpte mig när jag gjorde mitt val. Om din skola inte har en tillgänglig SYV är gymnasium.se en jättebra hemsida där du hittar mycket info om valet, t.ex vilka utbildningar och inriktningar som finns var i landet, och även ett roligt test om vilken utbildning som passar just dig bäst!

  1. Ta in omgivningen, men inte för mycket

Mitt fjärde råd handlar om att jag ser en vikt i att diskutera gymnasievalet med din omgivning. Det kan vara nyttigt att höra olika perspektiv på vad familjen, eller vännerna har för erfarenheter och vad de tycker att du ska välja, men mitt tips här är att man absolut inte ska välja något bara för att någon säger det till dig. För det är ditt val, som du bestämmer över, och det är du som kommer att påverkas mest av det. Därför är det dina åsikter som väger tyngst. Du har makten, men var inte rädd för att lyssna in andra åsikter också!

  1. Stressa inte

Mitt sista råd till dig är att du inte ska stressa eller ha ångest över valet. Gymnasievalet kan ofta kännas för stort för många. Då är det viktigt att du känner till att det ofta finns möjlighet att byta program om du efter ett tag kommer på att du vill studera på ett annat program istället, och att det också går att lägga till kurser för bredare behörighet.  

(https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/208839) länk till när jag och Åsa pratar i Aftonbladet morgon!


  • Emil Wellander, 17 år
  • Politisk sakkunnig Sveriges elevråd – SVEA
  • Går på Lindeskolan