2011/07/05 bb-qwz9

Att vara ung i Almedalen

Jag är inne på min andra dag i almedalsruschen. Det är människor överallt. Folk skakar hand som om det gällde livet, letar febrilt efter nya kontakter och möjligheter. Alla vill se upptagna och målmedvetna ut, men samtidigt inbjudande och öppna för det nya. Det är en enormt klurig uppgift och jag stormtrivs.

Det finns en sak jag har tänkt på när jag sprungit runt för att delta på seminarier, lyssna på paneldebatter och skaka hand på mingel: unga i skolpolitiken syns nästan inte. Många verkar nästan förvånade över att vi säger bra saker, att vi klarar av att navigera i de stormiga vattnen.

Det för mig vidare till den seglivade myten om ungas alltid så revolutionära och provocerande åsikter. Tror de att vi ska vara rättshaverister, bara vara här för att omkullkasta systemet och göra väsen av oss? Och att de sen blir chockade när det visar sig att vi inte bara är unga, utan också smarta, pålästa och genomtänkta.

Jag blir provocerad när skoldebatten förs över elevers huvuden, när de som planerar debatter inte bjuder in unga att stå där framme och föra fram elevernas perspektiv. Även om jag inte tror att det skulle bero på ovilja, så stör jag mig på att det snarare verkar som om att vi helt enkelt har glömts bort.

Jag själv ser alltid till att befinna mig på plats så tidigt som möjligt, så jag kan få en plats på första raden. Sedan sitter jag där och lyssnar, twittrar (@mimmigarpebring) och ser till att vara först upp med handen när det är dags för frågestund. Och det går bra. Varje gång jag har ställt en fråga har panelen sett antingen paff eller överlycklig ut, ansträngt sig för att svara på frågan så tydligt som möjligt och tackat för att jag lyfte upp eleverna, för trots allt, utan dem, ingen skola.

Jag är här för att kämpa för att elevernas röster ska blir hörda. Jag gör det professionellt, sakligt och dunderpåläst. Ingen skrikig provokant här inte!

Mimmi Garpebring, skolpolitisk sekreterare

 

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.