2019/02/26 bb-qwz9

Intervju: Hur är det att vara utbildare?

Sveriges elevråd – SVEAs utbildare arbetar bland annat med att stötta och vidareutbilda elevrådsrepresentanter och elevskyddsombud runt om i Sverige. Utbildarna är alltid elever som arbetar ideellt och har erfarenhet av elevinflytande på olika sätt. Läs intervjun med utbildaren Klara för att få veta mer om vad det innebär att vara utbildare!


Vad fick dig att bli utbildare hos Sveriges elevråd – SVEA?
Jag har varit utbildare i ungefär ett år nu, så jag är ganska ny! Jag sökte till utbildare efter att jag hade varit på Elevrådskongressen 2017. Jag var där som medlem och jag tyckte att det var en väldigt rolig träff. Jag hade varit på USE YOUR VOICE våren innan och jag kände några personer som gick på min skola som var lite mer engagerade inom Sveriges elevråd – SVEA. Det verkade som en så mysig organisation och därför valde jag att söka till utbildare.

Vad innebär det att vara ideell utbildare?
Först och främst handlar det om att på något sätt förmedla kunskap till en grupp. Men jag tycker också att det är väldigt mycket mer. Inför en utbildning vill en alltid planera och gå igenom sitt material. Det kan vara lite jobbigt. Men det är ju att spendera sin tid på något som är kul och givande i slutändan.


Det roligaste är när en har utbildat en hel dag! Att vara väldigt utmattad men samtidigt väldigt nöjd. Då känner jag att jag har gjort allt jag kan och att jag har gett allt. Det är en väldigt skön känsla! Det är kul, det tar energi och därför känner man sig stolt!


Hur mycket har du varit och utbildat?
Jag har mest utbildat på SVEAs interna och nationella träffar – att vara utbildare på träffarna innebär att en får vara väldigt aktiv och att en får träffa ungdomar från hela landet. Det är väldigt häftigt att träffa så många olika elever!

Har du något minne som du vill dela med dig av?
Jag blev väldigt inspirerad av en av de utbildare som hade hand om min grupp på Elevrådskongressen 2017, när jag var där som medlem. Det roliga är att jag utbildar tillsammans med henne nu!

Varför ska en bli utbildare?
Jag skulle säga att man får vara del av en stor organisation, känna tillhörighet och det är en nyttig erfarenhet!