2015/08/21 Sveriges elevråd - SVEA

Brev till rektor, dålig hantering av kränkande behandling på skolan!

"Elevrådaren Mia Norrström, håller händerna i kors och ser bestämd ut."

Här skriver Mia Norström ett brev till sin lillebrors rektor och ifrågasätter skolan och dess personals agerande gällande hantering av kränkande behandling av elever på skolan. 

Är det rätt att min 10-åringa lillebror skall behöva bli hämtad under skoldagen för att han blir retad, slagen eller knuffad av sina klasskamrater? Är det meningen att han ska behöva få ett eget litet rum med dusch efter idrotten för att han ska kunna byta om och fixa sig före och efter idrotten exakt som de andra? Ska inte han kunna vara med alla andra och göra exakt samma som dem utan att bli utpekad eller påhoppad? Är det rätt att ingen bryr sig, varken lärare, rektor eller föräldrarna till de barn som utsätter andra för detta? Är det rätt att låta någon människa gå igenom något liknande?

Är det verkligen en sådan liten sak som man inte behöver bry sig om eller något man inte ens behöver lägga märke till? Nej, det är en stor sak som inte ens ska förekomma. Ingen ska behöva gå till skolan för att bli retad, knuffad, slagen, få ta emot olämpliga ord eller på annat vis bli kränkt. Utan att vare sig lärare eller annan personal engagerar sig eller inte ens försöker märka av det som händer. Elever ska kunna gå till skolan, få den undervisning de är lovade och inte minst ska de kunna känna sig trygga på sin arbetsplats som vilken annan människa som helst.

Här har vi elevernas hälsa, får de som bli utsatta en bra hälsa efter att de blivit fysiskt påhoppad och även psykiskt, är det bra för deras framtid? Är inte skolan en sak som leder en vidare in i framtiden men vad händer om det börjar dåligt? Förhoppningsvis förbättras det och de flesta får hjälp av skolan. Men om ingen märker det eller bryr sig? Om ingen på skolan lyssnar och bara förnekar det? Om ingen lägger ner tid på det? Då kommer det absolut inte få ett slut.

Skollagen, 6 kap 7 § Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling. Och här är ett utdrag ur en text från Sveriges elevråd – SVEA angående kränkande behandling i skolan: (https://engagerad.se/barn-och-elevombudet/)

Jag vet att de flesta skolor vill ha en bra skola och stråla utåt men då bör de också se till att de har det på riktigt. Alltså inte bara utgå från det för att de ser ut som de för alla kämpar så gott de kan för att inte göra så något verkar knasigt. De är otroligt många barn och ungdomar som går till skolan och tar emot allt detta, för de har inget val. Det kan vara möjligt att dem inte förstår att det är något så stort att de ska föras vidare till tex någon vuxen, eller kanske de inte vågar säga till någon om det eller ens vågar uttrycka sig om att de hänt. Detta även om någon skulle fråga personen direkt, plus att de flesta som blir utsatta oftast blir fegare och gömmer sig istället. Eller ser de bara inte någon mening i det för en har ändå känslan av att ingen kommer bry sig, de är vanligtvis att en får höra “de går bra”, “de kommer bli bättre” och “du är stark”, “jag tror på dig” och har en elev väl en gång fått höra det känner en ingen lust att säga till om samma sak igen för då vet en att en bara får samma svar igen och sen glöms de bort, men det gör det verkligen inte hos den utsatta!

Det som den utsätts för blir en vana hos den och den intalar sig själv att de inte är någon stor sak, men det är det, det är livsfarligt, och är de så de ska forsätta? nej de ska de inte, utan de ska bli någon förbättring av alla, men de måste börja någonstans och möjligtvis någon som engagerar sig. Skulle också vela ha någon förändring av de vuxna som talar och berättar att barnen har de bra och att de inte är några problem alls i skolan , är ni verkligen helt säkra på det, det kanske ni ska kolla upp? En självkritisk och positiv skolkultur är A och O!

Mia Norström, elev vid Mikael Elias Teoretiska Gymnasium i Örnsköldsvik

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.