2015/03/10 bb-qwz9

Brinellgymnasiets elevråd demonstrerade och vann pris

Brinellgymnasiet i Nässjö engagerade sig och anordnade en grym demonstration. Ordförande Jesper Lindberg Enlund berättar om den spännande händelsen. 

Skolan blir trång
Barn- och utvecklingsnämnden beslutade att Centralskolans högstadium skulle flyttas till Brinellgymnasiet. Eleverna på skolan och även invånare i Nässjö tyckte inte om beslutet. Nyheten skrevs i tidningen, på sociala medier och pratades mycket på skolan.

Skolan skulle få mycket mer folk, därmed skulle det bli trängre. Vissa gymnasieprogram skulle behövt flytta på sig och det skulle bli ont om lokaler på skolan, berättar Jesper Lindberg.

Elevrådet engagerar sig
Eleverna i elevrådet organiserade sig för att göra en insats för händelsen. De började förbereda en demonstration som var emot att Centralskolan skulle flyttas. De startade en projektgrupp där de planerade och kom med idéer till demonstrationen. Elevrådet satt i möten för att ha konkreta belägg varför de skulle ha demonstrationen, skickade ut nyheterna på sociala medier och de rekryterade även andra personer att göra planscher.

Succén
Det kom upp till tusen människor som kämpade för demonstrationen. Det var främst elever men en del lärare också.

Det visades verkligen ett väldigt stort engagemang och intresse från människor, säger Jesper Lindberg Enlund

Elevrådet ville lägga ner mycket tid på att förberedda demonstrationen. De jobbade väldigt effektivt och var jätteengagerade i arbetet.

Elevrådet vinner Vitsippspriset
Demonstrationen var fredlig och fick fram många folkets röster, därför vann de Kristdemokraternas Vitsippspris. Ordförande Jesper Lindberg Enlund i elevrådet fick ett samtal från ordförande i projektgruppen som berättade att de hade vunnit.

Det skulle hållas en ceremoni på skolan där de skulle få priset. Priset var en glastallrik, ett diplom och 1000 kronor.

Elevrådet bestämde att priset skulle gå till elevrådskassan så att de kan utbilda styrelsen och även andra elevrådsarbeten.

Vi på Sveriges elevråd – SVEA vill gratta Brinellgymnasiet som genom elevfokus gjorde ett fantastiskt jobb. Vi tycker ni är en jättebra förebild för hur man kan föra fram sin röst på ett demokratiskt sätt.

 

Linnéa Klefbom
Prao
Sveriges elevråd – SVEA

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.