2013/10/28 bb-qwz9

Centerpartiets Ungdomsförbunds skolpolitik

[box size=”large” border=”full”]Vad har de politiska ungdomsförbunden för skolpolitik?
På Engagerad.se kommer ordförandena från de olika förbunden att blogga! Först ut är Hanna Wagenius som är förbundsordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund. [/box]

I skolfrågan är det viktigaste för CUF att skolan anpassas till eleverna och inte tvärt om. Idag sätts du i en klass och ska lära dig alla ämnen i samma takt som alla andra som råkar vara födda samma år som du, fast än alla antagligen är olika. Vi tycker att det viktiga med skolan är att du har lärt dig det du ska när du är klar, inte i vilken ordning du gör det eller hur fort det går. Någon kanske är bättre på matte i början, medan någon annan tycker bättre om svenska, och det är något som borde uppmuntras istället för att bestraffas. Dessutom ska du självklart få mer hjälp om det är något ämne man har svårare för – som sagt är huvudsaken att du får lära dig i din takt och på ditt sätt.

Vi tycker också att det är viktigt att du får bestämma själv vilken skola du ska gå i. När jag gick på gymnasiet hade jag kompisar som istället för att välja program de ville gå valde program som bara fanns på vissa skolor, för annars tvingades de gå på den skola som låg närmast. Det var helt galet och är inte ett system vi vill ha tillbaka. Det är bättre att du får välja både skola och gymnasieprogram själv!

Dessutom vill vi att du ska kunna vara med och bestämma mer över din skola. Elevmajoritet i skolstyrelser ska inte vara förbjudet – tvärt om borde det uppmuntras! Vi tror att alla skolor blir bättre av att elever får mer att säga till om. Det handlar trots allt om din vardag, och då måste du få påverka hur den ser ut – oavsett om det gäller läraranställningar eller hur lokalerna används.

Jag var elevrådare när jag gick i gymnasiet och till och med elevrådsordförande ett år! Det var väldigt roligt, och det jag framförallt lärde mig var hur viktigt det var att organisera sig när man vill förändra något. Visst går det att klaga på skolmaten ensam, men när man är ett elevråd som gör det så måste skolan faktiskt lyssna. När det gäller ännu viktigare frågor, som arbetsmiljö och undervisning, blir det ju också ännu viktigare att eleverna får inflytande!

Centerpartiets Ungdomsförbund är ett grönt, liberalt förbund. Det betyder att det vi tycker är viktigast är att vi tar hand om miljön, och att du får bestämma själv över ditt liv. Vi är en över 90 år gammal demokratiskola som lär våra medlemmar hur man påverkar samhället. CUF består av 21 distrikt som ordnar lokal verksamhet. De skickar också ombud till vår årliga förbundsstämma, där vi väljer en nationell styrelse och tillsammans bestämmer vilken politik vi ska driva. Inför valet jobbar vi extra mycket mer demokrati och mänskliga rättigheter världen över, att rädda klimatet och att du ska kunna få ett jobb när du är klar med skolan. Undrar du något kan du alltid kolla på www.cuf.se eller maila cuf@centerpartiet.se så svarar vi så fort vi kan! Och glöm inte, vill du förändra världen så se till att organisera dig!

Hanna Wagenius,
Förbundsordförande Centerpartiets UngdomsförbundHanna 075

 

 

 

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.