2012/10/20 bb-qwz9

Den Gyllene Regeln

När jag går till skolan stöter jag ofta på ett ständigt problem. Eleverna i skolan är förbannade på sina lärare. De är förbannade över sina dåliga resultat, över sättet läraren lär ut på och sättet som läraren möter dem på. Efter att ha fått tillbaka sina provresultat går lektionen ut på att skrika på sin lärare och berätta exakt hur dålig hon/han är utan att ta tag i problemet på ett konstruktivt sätt. Finns det inte bättre vägar att gå?

Jag tror att i många fall ligger inte problematiken i att läraren faktiskt är dålig. Bristen ligger i kommunikationen. Om någon hade börjat skrika vilt på mig så vet jag om att jag inte hade stannat upp och faktiskt lyssnat på vad det var de försökte förmedla. Jag hade satt upp försvarsmurar och gjort allt i min makt för att försvara mig själv. Det är inte mer än mänskligt. Skulle det vara annorlunda för läraren som står själv mot trettio förbannade elever?

Glöm inte bort att visa respekt för era lärare och inse att de faktiskt också har känslor. Ni kommer inte att bli behandlade med respekt om ni inte själva är villiga att respektera människor tillbaka. Det finns en gyllene regel: Behandla människor som du själv vill bli behandlad. Detta gäller även lärare. De är där för att din skull, din utbildning och din framtid.

Kanske blir det inte bättre. Kanske vill inte läraren inse att ni faktiskt försöker skapa en gemensam grund att stå på. Då finns det andra vägar att gå och vi hjälper er givetvis på vägen. Men ni har trots allt lyckats med en sak. Ni har vuxit som människor.

Adina Olnert
Elevers Rättigheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.