2018/07/05 bb-qwz9

Elev berättar om #rättbetyg

Hej! Jag tänkte dela med mig av något gällande orättvis betygsättning. Jag gick i år ut årskurs 9 och fick hyfsade betyg men i idrott kände jag mig maktlös. Jag hade varit bortrest årskurs 8 men det skulle inte påverka betyget då jag även haft idrott under det året. Vi har bytt idrottslärare 3 gånger under läsåret och den som satte mitt första terminsbetyg sänkte mig med två steg fastän jag hela tiden frågade henne ”hur ska jag göra för att nå högre” eller ”säger du till mig om jag sänker mig” och hon svarade bara med att ”fortsätt som du gör” och ”jag säger till” vilket hon aldrig gjorde.

Därefter frågade jag varför, men fick bara ”du håller inte en A-nivå” som svar. Jag blev så himla ledsen och började gråta. När jag grät sa hon ”det är bara ett betyg”. Men det är inte bara ett betyg för min del.

Sedan fick jag veta att hon ska sluta… då kom en ny lärare som jag från början pratade med, som sa att allt ser bra ut och att jag ej ska vara orolig. Därefter att hon lagt ett schema för mig slutar hon också.

Sedan kom en ny lärare som jag från början frågade: ”vad ska jag göra för ett A?”, ”kan du ge mig kritik?” eller ”vad mer kan jag göra?” men fick bara ”jag ser att du kan” och ”du behöver inte göra något annat” som svar. Jag hade även frågat min mentor om stöd men hen svarade ”om jag inte får tag i idrottsläraren finns det inget jag kan göra” och därefter fick jag veta att vår biträdande rektor som jag har en dålig historia med skulle sätta betyg och då sjönk mitt hjärta till botten. WHAT? Hen har knappt sett oss i idrott!

Hon sa till mig att hon skulle sätta ett B på mig och när jag frågar varför jag inte kunde få ett A sa hon att ”du delade ut mat på idrottsdagen” eller ”du sprang inte hela loppet” – vilket det finns vittnen till att jag gjort! Därefter sa hon att alla pedagoger håller med om mitt betyg, vilket låter taskigt då ingen av lärarna svarat mig.

Jag blev så otroligt ledsen igen. Då kom rektorn och sa att ”även om du hade fått möjligheten skulle du nog inte kunnat nå ett A” och ”synd att det blev såhär”, medan ingen brydde sig om mig.

En sista gång bad jag om anledningen till mitt betyg och då säger biträdande rektorn (en dag innan betygsättningen) att ”vi får kolla på det EFTER att betyget satts”. Det  är ju helt tokigt! Jag har kontaktat skolinspektionen men får igen hjälp därifrån heller. Då jag är från Iran och inte har ett svenskt utseende känns det ännu jobbigare, som att det har spelat roll. Det finns inget jag kan göra.


Läs gärna mer om kampanjen här.

Läs gärna vår debattartikel på samma ämne här!

Under veckan kommer vi publicera inlägg och videor här på engagerad.se och på våra sociala medier, för att vi vill se en förändring. Var med och bidra du med under #rättbetyg.

Tillsammans skapar vi ett rättvisare och mer rättssäkert betygssystem!