2011/07/30 bb-qwz9

Elevråden och hållbar utveckling

Under tiden jag varit här på Futureperfect festivalen (vill du läsa mer om festivalen kolla tidigare inlägg) har jag hunnit komma på några saker.

Jag tror att det viktigaste arbetet för oss när det gäller hållbar utveckling är det lokala.

Det har blivigt ganska uppenbart för mig att det viktigaste arbetet vi kan göra inte är på nationell nivå, alltså i vårt lobbyingarbete mot regering, riksdag och myndigheter. Anledningen är att det inte är i styrningen av skolan, alltså i skolans styrdokument, som de viktigaste förändringarna behöver ske. Det finns en hel del om hållbar utveckling i de nya kursplanerna.

Nej, styrkan i SVEA ligger i elevrådens potential att inspirera, stötta och hjälpa eleverna på skolan att arbeta för hållbar utveckling samt elevrådarnas egna arbeta där de kan arbeta för att göra sina egna skolor hållbara.

I och med att arbetet behöver ske lokalt tror jag att det bästa SVEAs riksorganisation kan göra är att inspirera, stötta och hjälpa elevråden i sitt arbete med hållbar utveckling. Hittills har jag kommit på tre olika sätt som SVEAs riksorganisation kan göra detta på.

1. Riksorganisationen kan göra information om hur det går att arbeta för hållbar utveckling lätttillgängligt på våra hemsidor.

2. Riksorganisationen kan skapa handlingsmanualer för konkreta projekt som elevråden kan genomföra.

3. Riksorganisationen kan sprida positiva exempel om elevråd som har gjort coola saker på sina skolor för att visa att det går och på det sättet inspirera.

Jag har kommit i kontakt med chefredaktören på tidningen Heroes of Today. Det är en tidning som är skriven för att inspirera unga att arbeta för hållbar utveckling. De har även tagit fram handledningsmaterial för lärare i hur de kan föra in hållbar utveckling i sin undervisning.  Så här skriver de på sin ledarsida i sitt första nr.

LEDAREN – HEROES OF TODAY #1 
Läget i världen är allvarligt, otroligt allvarligt, men det är inte det den här tidningen fokuserar på. Den handlar om den ENORMA rörelse av människor som har ”the time of their lives” och redan börjat agera. 

Vissa för att de bryr sig om sig själva, vissa för att de bryr sig om andra, vissa för att de tjänar pengar på det och vissa bara för att det är så himla kul! Vilken anledningen än är blir resultatet detsamma – en roligare och bättre värld för oss och de som kommer efter oss.

Listan på dessa smarta människor går att göra hur lång som helst och jag är övertygad om att det går att fylla en dagstidning under ett helt år med bara deras historier. Heroes of Today bjuder på ett smakprov, en aptitretare. Med min varmaste förhoppning om att deras engagemang ska smitta av sig till dig – och att du också vill bli en av vår tids nya hjältar. 

Sophy Elevall, chefredaktör

Det finns många aktörer som arbetar med att inspirera människor till att arbeta för hållbar utveckling. Heroes of today är en. Jag tror att SVEAs riksorganisation skulle kunna samarbeta med dessa aktörer. Då skulle vi slippa göra allt material själva utan låta dem som redan är experter på det göra det och förmedla dessa kontakter till elevråden. Här på festivalen pratade jag mycket med Magnus och Sophy som är ledarna för tidningen och det var uppenbart att vi skulle kunna ha ett väldigt givande samarbete. Det vi skulle få ut av det är att riksorganisationen får färdiga material som vi kan erbjuda elevråden och Heros of today når ut till sin målgrupp – elever.

Vill du läsa tidningen kan du göra det gratis här. De arbetar även för att sprida en film som heter Home. Jag kan starkt rekommendera filmen till alla. Den är väldigt bra! Vill du se den kan du göra det här.

Ja, detta var några av de idéer och perspektiv jag fått här under festivalen. Idéer och perspektiv som jag kände att jag bara var tvungen att skriva ner och blogga lite om. Fortsätt ha en fin sommar allihop.

/Tobias Jobring, förbundsordförande Sveriges elevråd – SVEA

, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.