2020/03/10 bb-qwz9

Elevrådet på Karlstads Fria Läroverk: Våga engagera dig!

“Här ser ni kioskens öppettider!” På Instagram annonserar elevrådet om vilka tider skolans elever kan komma och spana in vad kiosken har att erbjuda. Elevrådet på Karlstad FRIA Läroverk driver skolans kiosk som har öppet hela fyra av fem förmiddagar i veckan!

När vi ringer upp elevrådet för att få höra lite mer om hur de arbetar är de i full färd med att bygga ihop möbler till sitt styrelserum. De har precis köpt in ett bord, en soffa och lite kuddar för att skapa en härlig stämning i styrelserummet.

– Vi hade kvar lite i budgeten från förra året – så det gick till att göra rummet lite mysigare, säger Isa som sitter i elevrådsstyrelsen.

Elevrådet på FRIA Karlstad består av två elever från varje klass, och de har en styrelse på åtta elever som valt att engagera sig lite extra.

– Vi har elevrådsmöten en gång i månaden, innan elevrådsmötet har varje klass ett klassmöte. Vi tycker att det är ett system som fungerar bra, det känns som att vi får med mångas åsikter, många klasser tycker oftast likadant, berättar Johanna, som också är en del av elevrådets styrelse.

Hur jobbar ni i styrelsen?
Vi har tre olika grupper som arbetar med olika fokusområden; trivselgruppen, matrådet och kioskgruppen. 

Trivselgruppen arbetar med att skapa inkluderande aktiviteter i skolan. I höstas arrangerade de en “matvecka”. Eleverna fick möjligheten att skriva vilket område i världen de kom ifrån – det resulterade i att köket, under en vecka, fixade mat från 5 olika delar av världen!

Matrådet har koll på maten tillsammans med de som arbetar i skolköket. Det var många elever som uttryckte sig negativt om maten i början av hösten, då skickade matrådet ut en enkät till alla elever på skolan där de ställde massa frågor. Det kom in mycket åsikter och många tyckte samma sak.

Nu tycker vi att maten har blivit bättre! Vi har till exempel fått mycket mer sallad att välja på!


Kioskgruppen ansvarar för kiosken, de ser till så att det finns lite olika saker att köpa, mackor, bars, dryck och lite annat gott. Sen hjälps vi åt att sitta och bemanna kiosken när den ska vara öppen.

– Det är många som säger att de tycker att det är bra att det finns en kiosk. Vi är också öppna för förslag på vad som ska finnas i kiosken, säger Johanna. 

Vad är era största utmaningar?
Vårt mål är att kiosken ska komma igång ordentligt – att fler ska bli motiverade att hjälpa till. Men vi vill gärna att fler vill vara med inte bara i kiosken eller i elevrådet utan också i styrelsen så vi kan få fler åsikter från flera håll!


Avslutningsvis,  varför tycker ni att en ska engagera sig?
–  Jag har varit med i elevrådet på högstadiet. Jag får mer inflytande över skolan. det känns bra att inte bara läraren och rektorn bestämmer hur det ska se ut i skolan. Vi elever får också säga vad vi tycker. Ställer ingen upp så händer ju ingenting! Många kanske tror att det är svårt eller läskigt att vara med och påverka, men det är inte så farligt, skrattar Isa.

– Tidigare har jag inte känt att det är min grej. Nu går jag i trean på gymnasiet och gick precis med i styrelsen, det känns bra att få uttrycka sina åsikter och få vara med och påverka. Dessutom är det en bra erfarenhet att ha i erfarenhetsbanken, våga engagera dig! uppmanar Johanna.

På bilden: Isa ståendes i kiosken!


Vill ditt elevråd också publiceras på engagerad.se? Kontakta oss på info@svea.org så kan vi berätta er historia!