2014/11/22 bb-qwz9

Elevrådskongressen 2014 är igång!

Det närmar sig midnatt och vi har avslutat den första dagen av Elevrådskongressen 2014. Medlemmarna är på plats och jobbar för fullt med propositionerna i utskotten, mötet är öppnat och en pampig invigning som heter duga har genomförts på De Geergymnasiet i Norrköping. Inbjudna gäster var Ingela Fondin; 1:a vice ordförande i Sveriges Skolledarförbund, Bo Jansson; ordförande från Lärarnas Riksförbund, Tomas Selin från Lärarförbundet samt, för första gången på tio år- självaste utbildningsministern.

Detta resulterade i att en hel del media fanns på plats för att dokumentera och föreviga vad som hände i plenum. Norrköpings Tidning citerar Mimmi Garpebring när hon i sitt inledningstal sade “– Skolan har förvandlats till en syltburk för politikerna att stoppa fingrarna i, men vi elever ska inte bli deras försökskaniner”. Hela artikeln går att hitta här: http://nt.se/nyheter/norrkoping/fridolin-vill-samarbeta-med-eleverna-10387264.aspx  .

Strax innan kongressen uppmärksammade även Regeringskansliet, genom ett pressmeddelande(http://www.regeringen.se/sb/d/18268/a/250340), att utbildningsministern skulle besöka oss. Detta tycker vi naturligtvis var väldigt trevligt!

Fyra dagar ligger nu framför oss. Fyra dagar av beslutsfattande: Hur ska Sveriges elevråd – SVEA på bästa möjliga sätt ska fortsätta gå framåt i den nationella och lokala politiken mot en bättre och mer demokratisk skola? Fyra dagar av utveckling och gemenskap. Och fyra dagar av firande- att det var 20 år sedan som favoritorganisationen startades upp och att vi numera är en röst att räkna med i skolpolitiken.

image-2

 

 

 

 

 

 

Under helgen väntar även påverkanstorg, bankett och många, spännande timmar i plena, där det förutom om propositionerna, ska fattas beslut om ny förbundsordförande.

Stämningen är på topp. Var ska detta sluta någon stans?

 

Förbundsstyrelsen 

Sveriges elevråd – SVEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.