2018/03/23 bb-qwz9

Från dröm till verklighet – miljöfestival med IESL:s elevråd

Den 26:e februari 2018 blev Internationella engelska skolan i Lunds elevråds dröm till verklighet. Elevrådet höll en miljöfestival. Här berättar de om hur de jobbade för att låta projektet bli mer än ett papper med en dröm och tipsar andra elevråd om hur de kan göra samma sak!

För några veckor sedan, den 26:e februari 2018 anordnade vi från Internationella Engelska Skolans Elevråd i Lund en miljöfestival med fokus på hållbar utveckling för alla högstadieelever på vår skola. Syftet med miljöfestivalen var att sprida kunskap och medvetenhet om hur vi påverkar den planet vi lever på och hur vi i framtiden kan agera för att göra skillnad.

Själva idén om en miljöfestival kläcktes förra läsåret när den dåvarande styrelsen var mitt uppe i att förhandla om en vegetarisk dag i veckan. De var upprörda över faktumet att vår skolmatsal serverade kött fem dagar i veckan trots att vi elever genom undervisning i såväl NO och SO som Hem-och konsumentkunskap får lära oss om hur dålig köttkonsumtionen är för vår miljö. Så, vi bestämde att ta saken i egna händer och anordna en miljöfestival för våra högstadieelever! Tanken var att eleverna, genom interaktiva och nytänkande workshops, skulle få en ökad kunskap om hållbarhet och miljöproblem.

Vi började planera Miljöfestivalen i september, alltså fem månader i förväg, vilket vi nu i efterhand är väldigt glada över att vi gjorde. Förarbetet var roligt men krävande. Vi började med att konkretisera vår ide genom att skriva en projektplan där saker som mål, syfte och budgetkalkyl ingick. På så sätt var det enkelt för oss att jobba tillsammans på ett effektivt sätt. Vi delade upp arbetet och alla fick varsitt område de skulle ansvara för.

Miljöfestivalen skulle kretsa kring workshops och föreläsningar, men för att skapa en så varierad och mångsidig temadag som möjligt bestämde vi oss för att b.la anordna ett miljölotteri med lockande hållbara priser samt att satsa extra mycket på häftiga dekorationer. En viktig del av miljöfestivalen skulle också vara en klimatsmarta lunch vi planerade i syfte att inspirera eleverna på skolan att äta mer vegetarisk kost.

Men för att kunna genomföra vårt projekt behövde vi pengar. Så, vi satte oss ned och bestämde oss för att söka Sparbanksstiftelsen Färs och Frostas bidra Positiva projekt och blev väldigt glada när vi beviljades stipendiet.

Nästa fas i vårt arbete bestod av att kontakta föreläsare och bjuda in alla eventuella gäster. Vi hade i förväg presenterat vårt projekt för vår rektor och sett till att vi hade tillgång till skolans lokaler och tekniska utrustning, så nu fattades bara föreläsarna. Många föreläsare var väldigt positivt inställda till Miljöfestivalen och svarade på direkten, medan andra länge dröjde med ett svar. Under den här tiden var vi väldigt noggranna med att ha en organiserad drive där vi samlade alla dokument.

Vi letade även efter sponsorer som kunde sponsra oss med saker som t.ex. Miljöfestivalen t-shirts. I den här fasen tog vi även fram scheman för dagen, vi började skriva program, men viktigast av allt – vi designade posters med information om Miljöfestivalen  som vi satte upp runt om i skolan.

Den sista delen av vårt planeringsarbete bestod av logistikfrågor och inköp av pynt och vinster till lotteriet. Vi skrev checklistor på de saker vi behövde kommunicera med skolan eller föreläsarna. Vi försökte förutspå allt som skulle kunna gå fel och såg till att ha en plan – B redo om t.ex. någon av föreläsarna skulle bli sjuk. Vi gick även ut med flera pressmeddelanden till lokaltidningarna. Vi ville sprida budskapet om en mer hållbar skola och inspirera andra elevråd att påverka genom temadagar.

När dagen äntligen var kommen var vi i arbetsgruppen supertaggade men också ganska nervösa. Vi träffades tidigt på måndagsmorgonen och började i rask fart sätta upp mikrofoner inför invigningen. Vi sprang mellan klassrum och hängde upp girlanger och ballonger och såg till att alla klassrum som skulle användas var fullt utrustade. Vi satte i ordning lotteriet och satt även upp dagens schema på väggarna.

Vid åtta började föreläsarna anlända och vi visade dem till sitt klassrum och gav dem allt de behövde. Vid 08.30 började vår invigningsceremoni där vi berättade kort om dagen och hur vi hade jobbat. Vi introducerade alla föreläsare och avslutade med att klippa ett grönt band för att inviga festivalen. Under dagen uppstod små logistikproblem här och där, men på det stora hela flöt dagen på utan några större problem.

Vid lunch kom den första reportern och vi hade i förväg bestämt vad vi skulle säga och hur vi skulle uttrycka oss vilket underlättade väldigt mycket. Vi fick mycket positiv feedback om den vegetariska lunchen och trots att det var lite stökigare vid lotteriet var även det en hit. Vi avslutade dagen med att tacka av föreläsarna och ge dem en liten gåva, som ett tack för att de hade ställt upp.

Dagarna efter Miljöfestivalen hade ägt rum skickade vi ut en utvärdering till såväl elever som föreläsare, för att ta reda på vad som hade fungerat bra och vad vi kan förbättra till nästa gång. Vi satte oss ned och analyserade de svar vi fick och gjorde en lista av vad som hade fungerat bra respektive dåligt.

Såhär i efterhand är vi väldigt nöjda med vår insats! Vi har lärt oss otroligt mycket om effektiv organisering och hur en löser oväntade problem på bästa sätt.

Våra absolut bästa tips om du också vill anordna en temadag är:

  1. Var ute i god tid. På så sätt har ni marginaler om något i planeringen går snett.
  2. Se till att ha en bra kommunikation i arbetsgruppen och samla alla uppgifter på en och samma plats.
  3. Peppa och lyft varandra genom hela processen. Ibland går inte allt precis som en vill men det är viktigt att påminna varandra om varför ni gör det ni gör.

Om det finns något elevråd där ute som också skulle vilja anordna en temadag men inte vet hur, får ni jättegärna höra av er till oss på elevrad.lund@engelska.se så kan vi berätta hur vi gick till väga.

/ Internationella Engelska Skolans Elevråd i Lund


Genom att blir medlem i Sveriges elevråd – SVEA kan ni också förverkliga era projekt! Läs mer om medlemskap och vilka förmåner det innebär här

Som medlem i Sveriges elevråd – SVEA kan ni söka pengar till just era projekt genom Elevrådsfonden! Här hittar ni all information om den.