2018/10/16 bb-qwz9

Frostaskolans elevrådstips för ett lyckat årsmöte!

Årsmöte, något alla elevråd bör ha någon gång på året för att besluta styrelse, stadgar, verksamhetsplan och verksamhetsberättelse. Sveriges elevråd – SVEA träffade styrelsen av Frostaskolans elevråd som i slutet på september arrangerade ett lyckat årsmöte.

Frostaskolans elevråd är ett högstadieelevråd från Hörby, Skåne, som arbetar för att göra skoltiden roligare för skolans elever men också representera elevernas åsikter.
– Vi hjälper till och försöker förbättra och skapa en bättre skolgång. Elever ska få vara med och tycka till om saker; vi gör vårt yttersta för det, säger Filippa Lonhage, ordförande för Frostaskolans elevråd.

För att uppnå det elevrådet vill behövs ett årsmöte.
– Vi har ett årsmöte för att både visa upp eleverna vad elevrådet gör men också för att besluta om allt grundligt såsom stadgar, verksamhetsberättelse och styrelse. Ett årsmöte gör att hela elevrådet blir mer seriöst, helt enkelt, säger Filippa.

Man kan lägga upp årsmötet på olika sätt. Frostaskolans elevråd har valt att lägga mötet på hösten.
– Vi lägger årsmötet innan den sista september. Vi vill helst ha årsmötet så tidigt som möjligt för ha det innan allt drar igång eftersom då kan vi besluta om allt som ska ske under det kommande året och vi kan tidigt redovisa vad som redan hänt, säger Filippa.

För att underlätta årsmötet lägger elevrådet fram ett förslag på styrelse inför årsmötet.
– Vi delar upp styrelsevalet och årsmötet. Styrelsevalet sker i elevrådet och sedan beslutas elevrådets förslag av styrelse av årsmötet. Vi lägger valet innan årsmötet för att det ska bli lättare att planera och genomföra årsmötet, fortsätter Filippa.

Vidare berättar elevrådet vem som får närvara på mötet och ha rösträtt.
– Alla är välkomna på mötet. Det är viktigt eftersom då kan vi visa på allmänheten vad vi gör och vilka vi är. Dock har endast skolans elever rösträtt.

Nu återstår frågan: blev elevrådet nöjda med sitt årsmöte?
– Det gick bra! Vi skulle dock varit där lite tidigare så vi fick rätt med stolar och bord. Det blev lite stressigt. Men trots det blev det bra; det kom 50 elever. Ordförande och vice ordförande från förslaget på styrelse satt i presidiet och leder mötet. Vi två hade läst på allt och var förberedda på vad vi skulle säga, vilket är viktigt, säger elevrådet.
– Det var dock synd att ingen skickade in någon motion. Vi hade ju skickat ut kallelsen tidigt och bett om motioner. Då har ju eleverna verkligen chans att påverka. Vi hoppas på motioner till nästa årsmöte, säger Filippa.

Frostaskolans elevråd ger er sina topp 5 tips:

  • Var ute i god tid! Gör upp en plan för vad som ska göras inför årsmötet – exempelvis boka lokal, kolla datum och skicka kallelse. Det gäller inte bara planeringen för årsmötet utan se också till att vara ute och prata med nya elever på skolan direkt vid skolstarten. Välj in representanter till elevrådet och ha första elevrådsmötet tidigt. Skjut inte upp något helt enkelt.
  • Lägg årsmötet på en tid där alla kan. Vi lade inte vårt möte under lektionstid utan under elevens val då alla hade möjlighet att gå på mötet.
  • Bjud på fika!
  • Ha inte mötet onödigt långt. Det ska hinnas med allt men förbered er så ni undviker tekniskt strul eller annat som kan förlänga mötet.
  • Använd en presentation i bakgrunden för att göra det tydligt för alla medlemmar.

Slutligen vill elevrådet poängtera vikten av engagemang.

– Det är viktigt att hitta engagerade styrelsemedlemmar och att få elever engagerade. Alla brinner för något och det gäller att hinna vad det är. Ut och prata med elever på skolan och försök hitta deras engagemang!

Tack Frostaskolans elevråd för att ni delar med er av era erfarenheter från ert elevrådsarbete och årsmöte!

Nathalie Bredberg, Politisk sakkunnig

 

På bilden från vänster: Filippa Lonhage, Alva Svensson, Frida Kihl, Moa Ågren och Ella Envall Hellberg.


Vill ditt elevråd också dela med sig av vad ni gör för grymma saker? Kontakta då medlemskap@svea.org så kan ni också få bli publicerade i våra kanaler!