2017/12/11 bb-qwz9

Intervju med Hugo, ordförande för De Geergymnasiets elevråd

Det senaste året har De Geergymnasiet jobbat hårt med att påverka på sin skola. Vi pratade därför med Hugo Hassler, som är ordförande för De Geergymnasiets elevråd. Här berättar han mer om vad elevrådet gjort och hur det har känts:

Hej Hugo! Berätta lite om vad De Geergymnasiets elevråd gjort det senaste året.

– De Geergymnasiets elevråd har pysslat med väldigt många olika saker och det är just variationen som jag tror är det som vi gör, lite unikt. Varje år så samarbetar De Geergymnasiets elevråd med Norrköpings Elevrådsstyrelse(NES) där alla kommunala gymnasieskolor går samman och samarbetar för att göra saker, som gymnasieslaget. Gymnasieslaget är en kamp mellan alla kommunala gymnasieskolor där vi kämpar i dodgeboll och dans. Ett annat stort arrangemang som vi genomför i samarbete med NES är rosförsäljningen på alla hjärtansdag där man kan för en liten peng köpa och skicka den till någon man tycker om på någon av de kommunala gymnasieskolorna.

Men såklart har vi även gjort en hel del saker på egen hand. Vi har uppmärksammat Norrköping Pride genom att hänga upp en stor flagga mitt i skolan, som det blev en del skriverier om när denna flagga revs ner. Nu såhär i juletider har vi även fixat till den gamla 1800-talsskolan med glitter och klappar för att lysa upp i mörkret lite.

Påverkansarbete är kanske det som jag tycker är roligast och viktigast. På De Geer var vi börjat en resa. En resa där elevens röst är självklar och alltid ska höras i skolsammanhang. Det har inte riktigt funnits den traditionen här på skolan, utan har varit någonting vi fått börja bygga från grunden. Just nu jobbar vi främst med att se till att politiska ungdomsförbund ska få komma in på skolan och representera sig. Vi anser att det är en demokratisk felaktighet att stänga ut politiken från skolan när det är en så oerhört stor del i resten av samhället. Men det är en resa som visar sig ta längre tid än väntat.

Vad har varit roligast?

– Det som varit roligast är gemenskapen som bildats i elevrådet. De Geer är en ganska stor skola med ungefär 800 elever och mängder med olika program och inriktningar. Skolan har dessutom undervisning på ganska många olika ställen runt om i stan. Allt det här bidrar till att skolan kan upplevas som splittrad och att jag som läser samhälle håller mig till just de som läser samhällsprogrammet. Men genom elevrådet har vi börjat koppla samman alla skolans program med estetiska, praktiska och mer samhällsinriktade program och genom gemensamma intressen gå samman för att driva De Geer framåt, mot en skola där elevdemokrati är en självklarhet.

Hur kändes det att få så mycket uppmärksamhet för det ni drivit?

– Det är klart att det alltid roligt att få uppmärksamhet för de man håller på med. Jag tror att det är viktigt att synas mycket för att få en större chans att påverka kanske både på den enskilda skolan men också ta debatten till ett högre plan ut i samhället. Ofta när man genomfört en intervju så tycker jag även att man känner sig lite extra taggad och sugen att jobba vidare med frågor som rör elevråd. Man får en slags bekräftelse på att det håller på med är viktigt och förtjänas att uppmärksammas.

Ibland kan det även sätta lite press på makthavare av olika slag såväl på skolan som utanför. Det kanske förstår att det är dags att ändra på något.

Vilka är dina topp 3 bästa råd till andra elevråd som också vill påverka på sin skola?

– Det är lite svårt att säga eftersom alla elevråd är unika och har olika förutsättningar men om man ska försöka ge lite generella tips så skulle det nog bli dessa:

1. Våga vända er till media! Media har en oerhört stor genomslagskraft i samhället och jag anser att många elevråd och även andra organisationer kanske inte drar nytta av media fullt ut.

2. Gör olika saker! Vad elevrådet sysslar med ska helt och hållet drivas av de som sitter i elevrådet och vad de tycker viktigt. Det är klart elevrådet huvudsakliga syfte ska vara att arbeta för en så givande skoltid som möjligt där elevinflytande utökas mer och mer. Men hur detta görs ska styras av de som är aktiva inom elevrådet. Det gäller att våga tänka öppet om vad man ska göra för att engagera många olika sorters människor. Det kommer alltid finnas vissa som tycker att det är roligt att skriva debattinlägg och andra som vill arrangera skolturneringar och jobba med sammanhållning på olika. Det viktiga är att inse att de är de olika sorternas engagemang som ger styrkan till elevrådet.

3. Våga ta plats! Väldigt ofta har jag mötts av ledare inom skolan som mest vill klappa elevrådet på huvudet. Elevrådet måste våga stå för eleverna och se till att elevrådets roll blir lika självklar i skolan som exempelvis de fackliga föreningarnas.


Vill ditt elevråd också vara med och påverka skolsverige, precis som De Geergymnasiets?

Då kan ni, förutom att följa Hugos grymma tips, bli medlem hos oss i Sveriges elevråd – SVEA! Vi kan ge er förutsättningarna och verktygen för att själva kunna påverka just på er skola. Klicka er in HÄR för att läsa mer om medlemskap och vad det innebär! Det går också bra att höra av sig till medlemskap@svea.org eller ringa medlems- och kommunikationssamordnare Therese på 070-718 88 04!