2012/04/05 bb-qwz9

“Jag vill, Jag kan, Jag duger”

Glider man omkring på Elevrådskongressen kan man alltid träffa väldigt intressanta människor. Självfallet är EK´12 inget undantag. Alla personer som är här har så mycket tankar, idéer och åsikter att man kan tycka det är ett under att deras vackra huvuden inte sprängs, även om det ibland händer att de blir en aning överhettade och det börjar ryka lätt ur öronen…

Men trots alla plenor, utskottsarbeten och dylikt lyckades jag haffa en person som jag tänkte dela med mig av till er. En fantastisk kille vid namn Mathias Andersson, som jag är säker på att denna organisation kommer se en hel del av i framtiden.

Image and video hosting by TinyPicMen hur länge har egentligen denna person varit engagerad i elevråd, undrar jag. Det enkla svaret jag fick var för alltid.

Det hela började faktiskt inte med ett elevråd, utan med matte. Det låter lite som en saga för mig när han berättar det, men i 4:e klass tyckte vår kära Mathias att matte, det var ungefär det roligaste som fanns. Men han var lite för duktig på det, enligt lärarna, så när han räknat ut uppgifterna han fått fanns det inga fler.

Så vad gör man som elvaåring när man vill räkna mer matte? Jo, självklart startar man ett elevråd! Eller ja, i alla fall tyckte den elvaåriga Mathias Andersson att det var självklart. Så med ett elevråd som både lärare och elever på skolan är emot, arbetar han fram ett system där både de som har svårt för matte och de som har väldigt lätt för det kan få hjälp på sin nivå. När han lämnar skolan efter att ha gått ur 6:an hade elevrådet vuxit i populäritet efter att ha skapat en skoltidning, som blivit så populär att skolan anställde en ansvarig på heltid för att driva den. Elevrådet hade även skyndat på beslutet om att bygga en ny skolan, och sett till att det byggdes nya duschar i idrottshallen.
”Jag har gjort mycket med elevråd på olika skolor, men det är nog trots allt det jag är mest stolt över.” säger Mathias ”Jag tycker det visa att man kan göra vad man vill, även om man kanske ’bara’ går i 4-6. Har man viljan, vet om sina rättigheter och hur man ska göra kan man uppnå vad som helst, bara fantasin sätter gränser.”

Jag ryser lite vid orden. För det är ju precis detta som  Sveriges Elevråd – SVEA är. I alla fall för mig. Jag vill, jag kan, jag duger. Så ska man tänka, precis som Mathias säger.

”Det coola med elevråd är inte elevråden. Det är eleverna i elevråden.” säger han och jag håller med. Det är trots allt inte elevrådet som gör elevernas röster hörda, det är elevrådarna. Det är ni i ert elevråd som gör att folk lyssnar på elevrådet. Det är ert engagemang som avgör hur framgångsrikt ni kan bedriva er verksamhet.

Det tycker jag att ni ska ta med er. Om någon har makten, så är det ni. Ni är framtiden, ni är nuet, det är era åsikter som räknas, så se till att göra dem hörda!

 / Emma Jonsson, utbildare

Foto: Oskar Annermarken

, , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.