2011/09/04 Sveriges elevråd - SVEA

“Kondom är ganska bra”

Sex. Detta alltid så aktuella ämne! Praktik i stället för teori verkar vara grejen med sex när det gäller skolans ståndpunkt – i alla fall när jag tänker tillbaka på hur det var när jag fick ta del av denna speciella ritual.

“Det där lär ni ungdomar er ändå. Och känslor, tja… Det, eeh, löser sig med tiden. Men hrm-hrmm ha kondom för det är ganska bra. Annars kan ni få klamydia och HIV och AIDS och bli med BARN! Och just det, vissa människor är bögar och lesbiska men det är inget fel med det, de är bara såna.”

Så lät det när jag gick i skolan. Sjätte klass och det var dags för sex och samlevnad. Jag tyckte det skulle bli spännande.

Men. Ingen pratade om de frågor som skulle komma att dyka upp i mitt huvud när jag pratade med mina kompisar, när jag fick en relation, när jag försökte fundera ut vem är jag och vad är en relation och hur är två människor gjorda för varandra och vad är sex och varför blir man kär och hur känns det och hur går sex till?! Och alla de andra frågorna som vi bär inom oss för att de inte får komma ut.

Det var tydligen tänkt att vi skulle lära oss själva. Några år senare fick jag veta att så där ska det inte gå till. Några år efter det, nämligen 2010, tyckte Sveriges elevråd – SVEA att en av de frågor som var allra viktigast var “en bra och normkritisk sex- och samlevnadsundervisning”. Organisationen valde den som fokusfråga. Och det är ju så.

Den dagen då våra barn kan få snacka om att de vill pussas med en människa och inte en tjej eller kille – då har vi kommit någonstans.

Jag var stolt över nivån på diskussionerna som elever mellan 12 och 19 år höll. Hur viktigt det är att få diskutera sånt som berör oss som människor, inte bara kondomer och sjukdomar. Hur en relation ska fungera. Vad sex egentligen handlar om. Hur normer fungerar och påverkar oss i samhälle och privatliv. Den eminenta Lisa “Kleffy” Klefbom var ansvarig och när hon avgick  och efter Elevrådskongressen ärvde jag projektet som nu utökat med dessa organisationer: RFSU, RFSL Ungdom, UR, umo.se och tjejjouren.se!

Den 28 september är det den stora SEXOCHSAMLEVNADSDAGEN då Sveriges elever, lärare och andra eldsjälar tillsammans säger var skåpet ska stå!

Om du som elev vill göra något åt den dåliga sex- och samlevnadsundervisningen på din skola kan du:

  • skriva ut en checklista (som finns att hitta på sexochsamlevnad.nu)
  • ta med den och knacka på hos rektorn
  • säga “Hej rektorn! Det här är en schysst lista som du borde kolla in!”.
  • och så var det klart.

Vill du lämna checklista, vara med i media eller intervjuer eller göra något annat på din skola för att uppmärksamma frågan så maila mig. Grejen är att de andra organisationerna har massa personal som jobbar med det här vilket innebär pressplan, projektledare och assistenter AKA folk som kan hjälpa dig! Och ju fler vi är som tillsammans säger något desto mer hörs vi.

För mer information gå in på sexochsamlevnad.nu eller kontakta mig på isabel.sorensen@svea.org eller 0705115867

PS. Säkert sex är nice av en anledning. Normkritik också. DS.

, , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.