2013/07/01 bb-qwz9

Kristdemokraternas tal – om skyldigheter och rättigheter

Havet, ringmuren, journalisterna, kostymerna… Det stämmer, Sveriges elevråd – SVEAs Förbundsstyrelse har tagit sig till Almedalsveckan för att prata med politiker och sprida SVEAs åsikter!

Kristdemokraten Göran Hägglund var först ut av partiledarna att hålla tal – och hela Förbundsstyrelsen var självklart på plats för att snappa upp allt han hade att säga om skolan.

Det var inte jättemycket fokus på skolan (han lade cirka tre minuter på detta ämne), men det som han sa lyckades göra oss lite oroliga. Vi hade drömt om att Göran skulle prata om elevinflytande, men istället var det disciplin utan ursäkter som gällde. Ordningsregler skulle spikas och skickas hem till föräldrarna för underskrift, istället för att sättas i samråd med eleverna så som det förespråkas i skollagen. Sveriges elevråd – SVEA skulle vilja tipsa om att om eleverna troligtvis känner mer ansvar och mening att följa ordningsreglerna ifall de själva får vara med och skapa dem.

Men det som verkligen fick oss att tappa hakan var när Göran Hägglund säger att vi måste sluta fokusera på elevers rättigheter och istället börja fokusera på elevers skyldigheter. Sveriges elevråd – SVEA utbildar elever om elevers rättigheter för att det är ett viktigt steg för att göra skolan mer demokratisk, och för att det faktiskt inte är många elever som vet om sina rättigheter. Och uppenbarligen inte heller Göran Hägglund eftersom att han inte vill sätta ordningsregler i samråd med eleverna.

Förbundsordförande Mimmi Garpebring kommenterade sedan talet på Skolsnack After Speech, gå in och lyssna här!
—-> http://rautveckling.se/podcasts/Skolsnack31.mp3 <—

Glöm inte att kolla in bloggen imorgon, då kommer en utvärdering av nästa partiledartal!

/ Mikaela Karlsson, Förbundsstyrelseledamot

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.