2011/08/31 Sveriges elevråd - SVEA

Läraren måste stödja varje elev

För sisådär en vecka sedan slog jag på TVn efter middagen och hamnade på SVT24. De sände ett föredrag om hjärnforskning och lärande. Till att börja med slötittade jag mest. En av huvudtalarna verkade ganska mossig och sådär typiskt jag-är-professor-och-har-nördat-fast-mig-i-det-här-ämnet-förnumstig och den andra verkade hela tiden dra sig tillbaka för att lämna över till honom.

Mitt bland formella och uppstyltade förklaringsmodeller drog han plötsligt ett exempel, ett exempel om en spansk kille som i tidig ålder hade varit tvungen att operera bort sin högra hjärnhalva (!) på grund av grav epilepsi som riskerade att sprida sig. Hans föräldrar fick tidigt höra hur mycket han aldrig skulle kunna göra, att kreativiteten satt i den högra hjärnhalvan och därför hade deras son förlorat hälften av allt han hade kunnat bli.

Det var bullshit.

Vid nitton års ålder var konstnär. Han målade bättre än många som har båda hjärnhalvorna i behåll någonsin kommer att göra. Forskaren sa att det fanns två huvudorsaker till detta. Den ena var biologisk; hjärnan är betydligt mer komplex än vad vi vill tro och kan därför anpassa sig efter de förutsättningar den får. Den andra var miljön och hur omgivningen formar oss till det vi är och det vi kan. Den här killen hade under sin uppväxt fått stöd för att klara av så mycket som möjligt och klarade därför mer än de flesta.

Vad seminariet handlade om egentligen var hur man alltid måste se hur kombinationen av biologi och miljö påverkar en persons utveckling. De två faktorerna går inte att hantera var för sig och går heller inte att slå ihop helt. Vi föds alla med olika förutsättningar men vi har alla lika stor möjlighet att lyckas, om än inte inom exakt samma områden, så länge vi får hjälp och stöd från omgivningen.

Du och jag lär inte vara byggda på exakt samma sätt, vi lär oss knappast bäst på exakt samma sätt och vi har förmodligen inte samma specialintressen. Ändå ska vi kunna gå i samma skola och förväntas ta till oss samma information av samma metod båda två. Det är inte hållbart. Lärarna måste variera sitt undervisningssätt så att alla elever har en chans att ta till sig innehållet.

Alla måste ges en chans att få ut så mycket av skolan som möjligt.

/Mimmi Garpebring, skolpolitisk sekreterare

PS. En annan cool sak han sa var att de skickligaste astrofysikerna, de som studerar stjärnor och letar svarta hål typ, är de som har dyslexi. Den ni! Länken till föreläsningen hittar ni här. DS.

, , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.