2013/07/02 bb-qwz9

Miljöpartiets tal – Äntligen snackas det skola!

Idag var det alltså Miljöpartiet de grönas tur att inta stora scenen i Almedalen. Under dagen hade vi sett löpsedlar om att Gustaf Fridolin skulle avslöja en stor satsning på skolan och vi frågade oss själva försiktigt om idag ändå var dagen då skolan står på agendan? Efter de två tidigare talen där skolan gemensamt tog upp fyra minuter av talartiden ville vi inte få upp hoppen alltför mycket, men kanske, kanske skulle vi få höra ordet “skola” fler än en gång i kväll. Och tänk, det fick vi!

Fridolin annonserar att det ska satsas på en skola för alla, och det ska satsas stort. Det som sägs är på rätt spår. Han talar om en skola där man diskuterar vad kunskap är. Han talar om en skola med mer genus och normkritik, en skola där läraryrket har en hög status. Han talar om en skola som inte begränsar utan en skola som öppnar upp möjligheter. Det som sägs är på rätt spår. När jag skriver det här sitter jag i ett klassrum på Säveskolan där vi bor under denna vecka, precis den skola Fridolin under sitt tal påpekar har haft problem med syrebrist och mögel. Jag har den där välbekanta huvudvärken som jag hade varje dag under gymnasiet för att syretillförseln var bristande. Det här är vardag för många elever, och därför välkomnas satsningen att till 2020 ska alla skolor nå arbetsmiljöverkets krav, vilket 3/4 skolor misslyckas med idag.

Det som sägs är på rätt spår, men det är en bit kvar. Vi vill se mer elevperspektiv, vi vill att eleverna ska garanteras den makt och inflytande de har rätt till enligt lag, vi vill höra en partiledare slå ett slag för en demokratisk skola. Så Miljöpartiet och Fridolin, ni har kommit en bra bit på vägen. Ni har förstått att skolan behöver satsas på, och ni har förstått till stor del hur det ska satsas. Vi på Sveriges elevråd – SVEA hoppas att ni snarast börjar lyfta fram elevinflytande och skoldemokrati när ni pratar om skolan. För vi måste alla hjälpas åt med att skapa en bättre och mer demokratisk skola.

/ Jakob Bohman, Förbundsstyrelseledamot

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.