2013/10/04 bb-qwz9

Min första utbildning – Hur långt vågar du drömma?

“Skolan är så mycket mer än en kunskapsförmedlare. Skolan är en samhälls och människobyggare, att se och lyfta potentialen i varenda elev, att dritfa, diskutera ta på allvar och lägga ved på engagemangselden.” Sa Mimmi Garpebring, Förbundsordförande för Sveriges Elevråd – SVEA i sitt Skolsnack Semester.

090513017(2)

Detta citat använde jag och Carolina Axelsson på en väldigt speciell utbildning i Vetlanda på Njudungsgymmasiet. Det var en väldigt speciell utbildning på många sätt. Den var för det första min första utbildning som utbildare, den var också inte riktad mot ett elevråd utan mer som en föreläsning för skolans ettor och skulle handla om elevinflytande för att få eleverna inspirerade att vilja påverka skolan och hjälpa skolan.

Vi höll fyra pass med fyra helt olika grupper med temat “Hur långt vågar du drömma?”. Och nu undrar ni då: men är inte det ITG Student Councils reklamfilm? Jo det är det och de ska ha så mycket credd för den filmen, för filmen startade hela föreläsningen och genomsyrade hela föreläsningen .

Så elevinflytande vad är det egentligen undrar då ni? Jo elevinflytande är då elever har lika mycket makt som skolledningen och lärarna har, det som också kallas skoldemokrati. Enligt mig är en skola utan skoldemokrati och elevinflytande en diktatur. Många kommuner väljer att inte lyssna på eleverna när besluten drabbar dem. Ett exempel av det är när de beslutade i min kommun att flytta årskurs 6 från mellanstadieskolorna till högstadieskolorna på min ort, de frågade inte oss som blev drabbade av detta beslutet för vi förstod inte enligt dem och därför kunde kommunen göra som de ville. Ingen tog oss på allvar. Därför blev jag väldigt positivt överraskad då vi kom till Njudungsgymnasiet och fick höra att här fungerade faktiskt skoldemokratin, både lärare och skolans huvudman lyssnar på eleverna.

Efter en av föreläsningarna kom en av lärarna fram till oss och berättade om hennes syn på att vara lärare på skolan:

”Mitt mål när eleverna kliver innanför dörren till lektionen så ska de känna sig välkomna, känna att det är en okej lektion att komma till och att de efter 10 månader ska känna att de har fått ett betyg som de kan vara stolta över. Jag hatar att sätta ig och f, jag hjälper som om jag så ska lyfta dom över mållinjen.” Martina Svensson, lärare på Njudungsgymnasiet.

Kanske lägger inte skolan ved på just min engagemangseld, men en sak är säker, det gör Sveriges Elevråd – SVEA, att få utbilda elever  är bland det roligaste som finns och jag är stolt om jag fick åtminstone en elev att känna att jag kan göra skillnad.

Så hur långt vågar jag drömma? Jag vågar drömma om en bättre och mer demokratisk skola

Albert Ström.
Elevrådsutbildare                                                                                                                                                                                                                                                            Sveriges Elevråd – SVEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.