2011/04/08 bb-qwz9

Moderaternas nya idéprogram

Idag var jag på hearing om moderaternas nya idéprogram. Det är (typ) deras dokument som beskriver vilka visioner de har för Sverige. Ett ganska luddigt dokument som mest ska beskriva värden och visioner, men extremt viktigt. Tema på hearingen var rättvisa med tre underrubriker. En rättvis arbetsmarknad, välfärd och miljö.

Det var tre talare för varje tema. Jag tyckte det var väldigt spännande att höra om deras olika perspektiv. Det var en kille från västerås som jobbat med ett projekt som heter YOU (Yrkes orientering för unga)

Från deras hemsida: “YOU handlar om att arbetsgivare berättar om vilka kompetenser man söker från idag och sex till sju år framåt. Ungdomarna orienterar sig mot bransch och erbjuds sedan en yrkesorientering på tre månader. Under resan ritas en karta tillsammans med den personliga mentorn och arbetsförmedlingen och vägen till jobb ritas upp via t ex studier, praktik, sommarjobb och examensjobb”. Vill du läsa mer kan du trycka HÄR.

Tydligen får 90% jobb genom den här metoden. Det är VÄLDIGT bra. Ett stort problem idag är att unga slutar gymnasiet, vet inte vad de ska bli, hoppar på en utbildning som de sedan inte får jobb på och allt blir väldigt jobbigt. Något som SVEA har sagt länge är att samarbete mellan skola, näringsliv och idéell-sektor är viktigt för skolan. Det är genom att bygga egna nätverk som du kan få jobb idag och det är genom att ha en tydlig egen idé om vad du ska använda din kunskap till som det blir motiverande att studera och lära sig. YOU projektet verkar ha lyckats bra. Jag ska garanterat åka och träffa dom i Västerås och kolla mer på metoden.

Jag fick också möjlighet att prata med arbetsledaren för idéprogramsarbetsgruppen. Ska boka in ett möte med henne och snacka vilka kompetenser som är viktiga i dagens och morgondagens samhälle. Var faktiskt en punkt som de själva hade med. Ska bli spännande.

/Tobias Jobring, förbundsordförande

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.