2014/07/28 bb-qwz9

Stockholm Pride och Sveriges elevråd – SVEA

Idag, den 28 Juli, hölls invigningen för årets Stockholm Pride. En vecka framåt kommer Stockholms gator färgas i regnbågens färger, heteronormer synliggöras och HBTQ-personer lyftas.

Pride är oerhört viktigt. Vi har ännu inte uppnått ett samhälle där alla har rätt att vara och att älska vem eller vilka en vill. Trånga ramar i skolan för hur en ska vara, resulterar i att HBTQ-personer utsätts för kränkningar och ej får uppleva rätten till en likvärdig skolgång. Vidare resulterar det i ett strukturellt förtryck som genomsyrar hela samhället.

Det är därför glädjande att det i årets Pride-vecka fokuseras extra mycket på unga. Många av seminarierna behandlar frågan HBTQ + skola, och i en av panelerna för dessa hittar vi förbundsordförande, Mimmi Garpebring! Om du har tid och möjlighet – kom då och lyssna på seminariet “Skolan på blodigt allvar”! Diskussionen kommer handla om hur vi skapar en mer jämlik och likvärdig skola, där varje elev kan utvecklas och växa, samt hur vi ska utbilda skolorna inom HBTQ-frågor, genus och antirasism. På torsdag kl 13:00-13:45 kommer detta alltså ske, och plats är Pride House (Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg 3, T-Centralen).

Pride är oerhört viktigt. Men låt oss även påminnas om att det inte räcker med att bara engagera sig en vecka om året. Kampen måste fortsätta, varje dag. Du kan alltid engagera dig på något sätt, och om du är elev och bor i Skåne ska du absolut ansluta ditt elevråd till Sveriges elevråd – SKÅNE! Det är en systerorganisation till Sveriges elevråd – SVEA och organisationen driver just frågan “En normkritisk skola”, hårt.

HAPPY PRIDE! <3

Melinda Kandel
Förbundsstyrelseledamot
Sveriges elevråd – SVEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.