2018/10/26 bb-qwz9

Region VÄST ger sina bästa elevrådstips!

Saknar ditt elevråd brist på struktur? kanske har ni dålig gruppdynamik eller bara helt enkelt inte så mycket engagemang? I detta inlägg kan ni få 5 enkla tips till ett mer effektivt elevråd.

1. En bra gruppdynamik

Vårt första tips är en av de viktigaste faktorerna för ett fungerande elevråd, det är att verkligen satsa på elevrådets gruppdynamik. Med en bra gruppdynamik blir allting mycket lättare då flera vågar säga sina åsikter och tankar kring ämnen vilket gör elevrådet mer demokratiskt och engagerat. Hur skall man göra för att få en bra grupp nu då? Ja det kan vara lite svårt i början, alla känns så olika. Men det finns massor av bra sätt att få bättre gruppdynamik! Gör samarbetsövningar under era första möten! Det är en mycket effektiv och enkel grej att göra. Övningarna behöver absolut inte vara kopplade till elevrådets uppgifter.

2. Använd personers intressen och egenskaper

Tips nummer två kräver att man fått en bra gruppdynamik eller iallafall har lite koll på vad de olika personerna i elevrådet är bra på. Vårt andra tips handlar nämligen om att man skall använda varje persons förmågor på bästa sätt. Om elevrådet exempelvis har en person som är super intresserad av ekonomi och liknande, gör den personen till ekonomiansvarig. Har elevrådet någon som älskar sociala medier låt den personen ta hand om eventuella sociala medier som elevrådet har. Gör man på detta vis blir allting till att börja med mycket roligare för eleverna som är med i elevrådet och även mycket effektivare då förhoppningsvis ingen tycker att det är tråkigt att göra sina uppgifter och därför inte skjuter upp dom.

3. Använd sociala medier

Tredje tipset vi ska ta upp handlar mer om de övriga eleverna på skolan än själva elevrådet. Men det är elevrådet som måste börja allting. Skapa sociala medier till elevrådet och börja följa så många elever på skolan som möjligt. Om elevrådet konstant visar vad de gör på sina möten genom sociala medier blir eleverna på skolan automatiskt mer inspirerade att kontakta elevrådet med eventuella problem de kan ha. Dessutom så kan eleverna skriva privat till elevrådet genom de sociala medierna vilket är superbra då alla kanske inte vågar gå fram till en elevrådsrepresentant eller räcka upp handen på klassrådet så att alla hör och berätta om någonting som eleven tycker behöver förändras.

4. Jobba med struktur

Nyckeln till ett framgångsrikt elevråd är struktur, och strukturen hänger ihop mycket med gruppdynamiken samt att använda allas egenskaper. Vårt fjärde tips är hur man kan få en bra struktur på sitt elevråd. Det kanske låter som en svår grej men det är det verkligen inte. Men man får ha tålamod och ta en sak i taget. Börja enkelt, rösta fram en ordförande, vice ordförande och en sekreterare. När man har personer som kan styra upp och se till att det inte blir för tjafsigt så blir resten mycket enklare. Vad skall man göra sen då? Jo då är det dags att börja planera vad man vill göra, kanske komma fram till en fokusfråga – alltså något som elevrådet skall fokusera lite extra på under året. När man bestämt sådant brukar man kunna avgöra ungefär hur ofta man behöver träffas och ha för att arbeta så effektivt som möjligt. Och vipps så har man fått en massa struktur bara sådär! När man kommit så långt så kan man börja planera djupare på saker som vem som skall sköta vad, hur mötesstrukturen ska se ut, få ett system i vem/vilka som skall hålla i möten och om man tycker att ens elevråd skall ha en styrelse som också har egna möten.

5. Ha god kontakt med vuxna på skolan

Vårt sista tips är väldigt enkelt men även väldigt användbart! Försök att ha bra kontakt med iallafall 1 lärare/vuxen på skolan. Tyvärr får elever inte alltid fram sina röster endast för att vi är unga, då är det superbra att ha en vuxen att förlita sig på som kan hjälpa till att få elevernas röster hörda. För kommer en vuxen människa och pratar med exempelvis en rektor så är chansen mycket större att rektorn lyssnar än om elever kommer. En bra sak är ju också om man kan lyckas få en bra kontakt med sin rektor, så man inte behöver gå igenom en lärare för varje grej, men det kan självklart vara svårt och allting hänger på hur rektorn är som person.

Det var västs 5 tips om hur man kan nå framgång med sitt elevråd, har ni något ni undrar över eller liknande så kan man kontakta oss på instagram @sverigeselevrad_vast eller via mail på vast@svea.org

Linnea Johansson ordförande Sveriges elevråd – VÄST

Alice Wikström ledamot Sveriges elevråd – VÄST


Vill ditt elevråd också dela med sig av vad ni gör för grymma saker? Kontakta då medlemskap@svea.org så kan ni också få bli publicerade i våra kanaler!