2013/03/04 bb-qwz9

Regionalisera mera!

Från vänster: Emma, Mikaela, Andreas och Felicia från Försöksregionsarbetsgruppen (FRAG).

Just nu är det fullt ös som gäller i Sveriges bästa ungdomsorganisation. I fredags intog nämligen försöksregionsarbetsgruppen kansliet, och sedan dess har vi haft en fullspäckad helg med mycket snack, ännu mer verkstad, och en monstruös mängd neonfärgade post-its.

Försöksregionsarbetsgruppen har inte bara ett av världens längsta namn, utan också ett av världens viktigaste uppdrag: Att titta på hur Sveriges elevråd – SVEAs organisation ska utvecklas i framtiden. I gruppen finns finns elevrådare som engagerat sig både lokalt och nationellt. Här finns elevrådsordförande, utbildare, projektledare, förbundsstyrelseledamöter och gamlingar – från Svedala till Boden, från 15-25.

Det är många papper som ska vändas på.Det är mycket som ska hinnas gås igenom på en helg i Sveriges elevråd – SVEA.

Sveriges elevråd – SVEAs fantastiskt snabba expansion har fört med sig att tankarna på att dela in medlemselevråden i regioner funnits nästan ända från början, och det har också gjorts vissa praktiska försök – typ stadens elevråd (ni som går i trean kanske minns det åtminstone!). Då gick kanske peppen lite före planeringen, så den här gången satsar vi på en ordentlig utredning med försöks- och utvärderingsperioder under åtminstone två år. Arbetet med regionerna kommer inte bara att göra så att landets elevrådare kommer att få större möjligheter påverka och göra bra saker på sina skolor, utan också att riksorganisationen får lättare att hjälpa elevråden – så att få chansen att vara med och leda ett så viktigt arbete är naturligtvis jättehäftigt!

Gruppens arbete satte i gång i höstas, och när vi nu åter träffades under helgen tittade vi framför allt på hur de försöksregioner som ska startas senare i år skulle kunna se ut – vilken medlemsnytta ska de skapa, vilka resurser kommer de att behöva och vilka förutsättningar finns det för att kunna vara med i dem? Hur kommer ledningen att se ut? Vilken roll kommer riksorganisationen att ta? Det är mycket som ska redas ut, och trots långa dagar av intensiva diskussioner och planeringsarbete så kommer vi att ha mycket som ska hinnas med när vi ses en sista helg i slutet på våren.

Felicia in actionFelicia in action.

Men även om strategiska diskussioner, målformulering och konsekvensanalyser är hur kul som helst så kan man ju inte ägna sig åt bara det i en hel helg – we work hard, we play hard. Vi har också hunnit med mello-mys (heja Oscar!), pannkaksmaraton till blippigt electrodunk, otaliga tillika förunderliga get-remixade hitmusikvideor och långa utsvävningar kring lustiga ord och hur man egentligen stavar till reflexion. Och att springa till tåget. Det är svårt att komma i håg tiden när man är upptagen med att skapa en bättre och mer demokratisk skola!

Emma styr upp pannkakor till ett gäng hungriga utredare.Emma styr upp pannkakor till ett gäng hungriga utredare!

Nu är det dags att börja skriva delrapport till förbundsstyrelsen, men detta litterära storverk i Nobelprisklass får vi prata om en annan gång. Till vi återigen ska snacka region – ha det kanon!

Hampus Boësen

PS Om ni undrar någonting om vad vi håller på med eller hur det går – släng i väg ett mail till oss på frag@svea.org!

, , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.