2010/06/22 Sveriges elevråd - SVEA

Skolmaten är het

För någon vecka sedan var jag på Jordbruksdepartementet där vi skulle diskutera maten i offentlig sektor, där skolmaten är en av de största delarna. Det var fler olika aktörer där som hade med skolmaten att göra, allt från offentliga upphandlare (dom skriver kontrakt med matföretag från kommunens sida) till en skolmatskock.

Jag höll ett femton minuter långt framförande. Jag betonade vikten av att eleverna ska få vara med och bestämma över vilken mat som serveras. Det är vi elever som ska äta den och det är vi som kan säga om den är god eller inte. På regeringens hemsida sammanfattade de vad jag sa kärnfullt.

“Skolmaten är en fråga som engagerar eleverna och diskuteras ofta vid elevråden, konstaterade Tobias Jobring som är ordförande i Sveriges elevråd – SVEA. Han menar att det är viktigt att lyssna på eleverna och att göra dem delaktiga i beslut som fattas om skolmaten.”

Jag tror att vi måste tänka på vilka ord vi använder. Säger vi matsal eller bamba (skolmatsal på göteborgska) och bespisningspersonal/mattant/bambatant kommer vi också att se på skolmat som någon form av b-mat. Om vi istället började använda ord som skolrestaurang och kock, vad skulle hända då?

Jag tror att vi automatiskt skulle ställa högre krav på skolmaten. Är det en restaurang ska det kännas som en restaurang. Säger vi kock kommer även krav på relevant utbildning för de som arbetar i köken. (En person som enbart jobbar med att tina upp fryst mat är dock ingen kock, det är något annat.)

Jag kan ge ett tips också. Vill ni förbättra skolmaten på din skola och behöver ha inspiration, då ska ni åka på studiebesök i Skövde. Där är de grymma och har jobbat väldigt mycket med att fixa grym skolmat.

Vill ni läsa mer om vad som sades på Jordbruksdepartementet kan ni spana in det HÄR.

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.