2012/11/30 bb-qwz9

Sveriges Elevråd – SVEA i praktiken hos lokalgrupp Leksand

”Demokrati är teorin om att vanliga människor kan göra ovanliga saker. Men jag skulle vilja ta det vidare genom att säga att Sveriges Elevråd – SVEA är i praktiken helt fantastiska människor som kan göra precis vad som helst.”
Så sa min utbildarkollega Mikaela när hon under Elevrådskongressen 12.2 i helgen blev invald i Sveriges Elevråd – SVEA’s förbundsstyrelse. Och jag kan inte göra annat än att entusiastiskt nicka instämmande, för det är precis så det är.

Möte1_3
Förra veckan, precis innan EK, var jag och Mikaela i Leksand för det första mötet med vår lokalgrupp där. Jag blir lika förundrad varje gång jag träffar er elevrådare. Ert engagemang och er vilja att förändra är det som driver mig, det som får min lilla låga av engagemang att flamma upp till en eldsvåda.
Att vara på Sammildalskolan i Leksand var som att hälla en dunk med bensin över min lilla låga, det var helt fantastiskt med all energi, fantasi och engagemang som koncentrerades i vårt klassrum! Att blanda lek och allvar till en sprudlande, hoppande gryta av idéer är enligt mig det vi Sveaner gör bäst, och det visade sig så tydligt under vårt möte. Det är inte så ofta man får inleda en dag med att höra hur lokalgruppsmenyn ska bestå av Chili con Carnö (efter killen med efternamnet Carnö) med Ginger & Lemon choklad som efterätt Möte1_1(p.g.a. den rödhåriga i gruppen och tjejen med Lemoné som efternamn), och får avsluta med att gruppen enas om att driva ett projekt med målet ”Individuell undervisning”. För Samildalskolan, ni visade så tydligt under vårt möte att ni med själ och hjärta tror, precis som jag, Mikaela och resten av SVEA, att Man kan om man vill, ingenting är omöjligt.
Möte1_2När man står framme vid tavlan och inser att det som enligt planeringen borde ta en halvtimme, just tog en och en halv timme borde man bli lite orolig. Men när personerna som sitter framför en är Sveriges Elevråd SVEA’s medlemmar vet man att man inte behöver oroa sig. För visst, ni kan diskutera i evigheter, men behöver ni kan ni också snabbt och effektivt fatta beslut och ta er vidare. Vilket också var det som hände. Leksands lokalgrupp jobbade stenhårt och hann med allt, utan att klippa de viktiga diskussionerna, och utan att tysta någons röst. Det är imponerande, men inte förvånande, för jag vet att ni kan.

Lokalgrupp Leksand. Elevrådare. Sveaner. Ni är fantastiska, kreativa människor, och ni kan förändra världen. Inte imorgon, utan nu. För det är som Räddabarnens ungdomsförbund säger: Ni är inte framtiden. Ni är nuet.

Möte1_5
Emma Jonsson, utbildare

 

 

 

Är ditt elevråd inte med i en lokalgrupp? Titta här för information:

http://svea.org/utbildning-verksamhet/lokalgrupper-1Möte1_4

,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.