2012/07/04 bb-qwz9

Sveriges elevråd – SVEA möter BEO


Idag mötte Sveriges elevråd – SVEA Caroline Dyrefors Grufman, nya Barn- och elevombudet.

Och ja, hon är ny på sitt uppdrag. En månad in i ett 6 årigt uppdrag, utsedd av regeringen för att vara just vårt ombud i frågor om kränkande behandlingar i skolan. Jag (Andreas) och Mimmi träffade Caroline för en fika, med kom också Joanna, pressekreterare hos BEO. Vi åt lunch och lärde känna varandra. Mimmi och jag fick chansen att berätta vilka vi var, vad vi har sysslat med tidigare och vad våra drivkrafter är. Sedan gjorde hon likadant.

Innan Caroline fick detta uppdrag jobbade hon som kanslichef hos förra BEO (Lars Arrhenius). Detta gör att hon har en stor insyn i verksamheten, men ingen koll på Sveriges elevråd – SVEA. Så vi fick chansen att berätta mer om organisationen och vår verksamhet. Hon var mycket intresserad och tyckte att vårt arbete var viktigt. Vi pratade dessutom om elever som blivit kränkta och medlemmar som kommit till oss och berättat att de blivit kränkta på sin skola.

Vi berättade för henne att flera medlemmar meddelat till oss att det är svårt att fylla in anmälningsformuläret på hemsidan där man gör en anmälan. Dessbättre fick vi då höra att dem just nu håller på att se över just denna process och gärna låter oss vara med och tittar på den nya versionen innan den lanseras. Toppen!

Kränkningar på nätet är ett problem som måste komma tillrätta med. Jag personligen blev överraskad över hur långt skolans ansvar faktiskt sträcker sig. Om det har en anknytning till skolan så är det skolans ansvar. Det betyder alltså att om mobbning pågår på kvällarna i hemmet via tillexempel Facebook, är det skolans ansvar om det tillexempel är elever som känner varandra från skolan.

Vi pratade även om vikten av ett bra arbete med Likabehandlingsplanerna. Här tryckte hon på att eleverna skall vara med och utforma dem, något som vi mycket väl vet om. Vi frågade på vilket sätt de granskar att eleverna faktiskt har varit med i detta arbete och svaret var inte lika tydligt. Deras kontaktperson i denna fråga är rektorerna. Vi poängterade att det i flera fall som vi vet om är rektorer som låter vissa elever vara med för syns skull. Kanske sätter en grupp i ett rum en timme och sedan säger att de har haft inflytande. Detta poängterade BEO inte är så det ska vara. Planen skall tas fram TILLSAMMANS med eleverna, detta betyder att eleverna skall vara en betydande del i arbetet. Om en elev på en skola anser att eleverna inte har varit med i framtagandet av planen skall detta anmälas till BEO!

 

Imorgon har Mimmi och jag en mötesfylld dag. Vi skall träffa Vänsterpartiet, Lärarnas Riksförbund, Skolledarna och kristdemokraternas ungdomsförbund.

Vi lovar att berätta mer om våra äventyr. Följs oss även på Twitter
@MimmiGarpebring
@JanssonAndreas
@SverigesElevrad

samt på facebook: Sveriges elevråd – SVEA

 

Tills vi hörs igen
Er tillgivne vice förbundsordförande
Andreas Jansson
Andreas.jansson@svea.org

 

, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.