2013/03/11 bb-qwz9

Sveriges elevråd – SVEA på Elevtinget i Oslo

ElevtingetFörra veckan hade norska Elevorganisasjonen sitt årsmöte, det fem dagar långa Elevtinget på Oslo Kongressenter, och Sveriges elevråd – SVEA hade äran att hälsa på. Så jag (Mikaela) fick helt enkelt hoppa på tåget mot Oslo, för en resa i elevrörelsens namn.

Vad är då Elevorganisasjonen? Jo, tänk er SVEA, fast… ungefär 400 gånger större. Elevorganisasjonen (EO), som bildades 1999 och vars vision är världens bästa skola, är den enda elevorganisationen i Norge och har 400,000 medlemmar! På Elevtinget, som jag besökte, fanns representanter från 250 olika skolor på plats, men det fanns också en hel del gäster på mötet. Norges statsminister, utbildningsminister och kronprins hälsade på, och även representanter från Norges politiska ungdomsförbund. Elevtinget är med andra ord ett möte som tas på stort allvar, och med all rätt, då EO representerar nästan alla Norges elever! Hur EO lyckas organisera alla sina medlemmar så bra kan tyckas vara ett mysterium, men svaret är Fylken, som är en norsk version av en regional struktur, som vi i Sveriges elevråd – SVEA håller på att utreda för tillfället. Att få prata med EO om deras organisationsstruktur har alltså varit väldigt givande.

Men det var inte bara debatter, voteringar, yrkanden och aktioner på stan – det fanns även tid för en överdådig bankett, och en energizer i form av Norges största Harlem Shake (http://youtu.be/M1sfsywKmQw)! Det har varit fantastiskt att få besöka Elevtinget, allt från att dansa loss på bankettdisco till att sitta på gästraden och lyssna på debatter kring deras politiska prioriteringar, och jag hoppas att de vill hälsa på Sveriges elevråd – SVEA under året! Vi är inte riktigt lika stora som Elevorganisasjonen, men vi har en himla massa härlig SVEA-anda att bjuda på, eller hur?

Mikaela Karlsson, Förbundsstyrelseledamot

elevtinget

, , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.