2012/07/04 bb-qwz9

Sveriges elevråd – SVEA till Almedalen 2012

Här sitter man nu, 4 km utanför centrala Visby i vårt hyrda lilla hus. Vi är 6 personer som bor här, men bara två från Sveriges elevråd – SVEA. Andreas Jansson (jag), vice förbundsordförande och Mimmi Garpebring, förbundsordförande. Sedan är det Märit och Sandra från projektet Ung och Dum, samt  Simon och Evelina från Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Mimmi och jag anlände vid lunch på söndagen. Vi tog oss till vårt hem och begav oss sedan ut att granska staden. Vi har båda varit här förut under almedalsveckan. Mimmi en gång och jag två gånger. Alltid lika trevligt. Dock hade det ännu inte kommit så mycket folk då de stora seminarierna börjar på Måndagen. Så det finns egentligen inte så mycket att rapportera från söndagen.


 

Måndagen börjades med ett frukostseminarium hos Lärarförbundet på ämnet läraren om 10 – 20 -30 år. Det pratades om lärarlöner, att vi har 0.7 sökande till varje lärarutbildningsplats och en massa andra saker som gör situationen mindre bra för dagens lärare. Man diskuterade vad som behöver göras för att läraryrket skall bli mer attraktivt. Vi lyckades ställa en fråga om vilka kunskaper och färdigheter som är viktiga hos lärare i framtiden, om de såg att det skulle bli någon skillnad från nu. Tyvärr blev svaret inte mer givande än att lärare kommer alltid att vara viktiga. Vi vill ju trycka mycket på att en lärares roll har ändrats. Från att i första hand vara en faktaförmedlare till att vara en ledare som motiverar eleverna att själva ta ansvar för sitt lärande.

Efter det var det dags för möte med Johan Olsson, utbildningsexpert hos Svenskt Näringsliv. Svenskt Näringsliv företräder en stor rad företag och har således ett intresse i bra utbildad arbetskraft. Vi talade om kunskapssynen, vad det är man egentligen mäter i skola och vad det är som företagen och arbetsgivarna efterfrågar. Svaret blev tydligt: Visst måste en elev kunna läsa och skriva och dessutom fungera som en samhällsmedborgare med sunda värderingar. Men det handlar också mycket om social interaktion, förmågan att fungera i grupper, att kunna arbetsleda sig själv och jobba självständigt och många andra saker. Detta är precis vad vi i SVEA har pratat i ett år nu. Att man inte bara kan prata om kunskapsuppdraget i betyg. Det finns andra saker än faktakunskapen (som är det enda man mäter med betyg). Färdigheter och kompetenser är minst lika viktiga!

Sedan har vi varit på seminarium hos Skolinspektionen, Lärarnas Riksförbund och SKL. Varierande grad av ny information. Men det som kan märkas är att det pratas mer och mer om att vi måste sluta svartmåla den Svenska skolan. Det är inte så illa som media vill måla upp den till alla vara. Visst, vi sjunker i internationella mätningar i form av PISA (som jämför elevers kunskap i olika ämnen), men om man lyssnar till länder som Finland, som har bättre resultat än vi i dessa undersökning, är deras lärare avundsjuka på Sveriges elevers intresse, kreativitet och vilja att lära.

 

Dagens bästa:
Vår hyrda tandemcykel! Mimmi hatar den, jag gillar den!

Dagens sämsta:
Att det fortfarande är många seminarium där eleverna inte är med i panelerna!

 

Vi lovar att berätta mer om våra äventyr. Följs oss även på Twitter
@MimmiGarpebring
@JanssonAndreas
@SverigesElevrad

samt på facebook: Sveriges elevråd – SVEA

 

Tills vi hörs igen
Er tillgivne vice förbundsordförande
Andreas Jansson
Andreas.jansson@svea.org

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.