2017/07/09 Sveriges elevråd - SVEA

Sveriges elevråd – SVEAs Almedalsvistelse!

Under första veckan i Juli var fyra representanter från Sveriges elevråd – SVEAs förbundssyrlese påplats under Almedalen. Julia, Jakob, Emil och Ellen var på plats och nedan kommer några godbitar av vad vi sysslade med under veckan.

Vi påbörjade vår vistelse på Gotland på Söndagen med att först landa på Fenix Ungkulturkus där vi bodde under veckan, förbereda oss inför veckan samt besöka partiledartalet där Jonas Sjöstedt pratade under söndagen.

Under måndagen kickade Almedalsveckan igång på riktigt för vår del med många spännande seminarier, paneler och mingel. Sveriges elevråd – SVEA representerades av ordförande Julia Lindh vid ett seminarium om sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Ellen och Emil var också med i ett samtal tillsammans med Utbildningsministern, Gustav Fridolin. Under samtalet hade styrelseledamöterna möjligheten att ställa frågor till Fridolin under 20 minuter. De fick svar på allt från om han helst föredrog kaffe eller te, hans största misslyckande hittills till hans åsikter om att kunna överklaga betyg.

Under veckan genomförde vi en kampanj i samarbete med RFSU där en sexolog svarade på frågor om sex- och samlevnad via snapchat. Detta för att uppmärksamma bristerna som skolan många gånger har i undervisningen. Så under måndagskvällen spelade vi även in de första filmerna till snapchat. Kampanjen pågick under hela veckan och filmer spelades in och lades ut kontinuerligt.

Under tisdagen fortsatte vi att besöka seminarier och mingel, och Julia hann medverka i två stycken paneler under dagen. Ett där elevers stress och välmående diskuterades och ett där det pratades om hur man får alla att gå till skolan.

På onsdagsmorgonen var Jakob med i en panel för att också där prata om skolan sex- och samlevnadsundervisning. Vid lunch var Emil med i en panel och pratade om diskriminering på grund av funktionalitet i skolan. Under kvällen gick vi alla fyra på ett mingel arrangerat av maktsalongen som handlade om misslyckanden.

Torsdagen var den dag då vi arrangerade vårt egna seminarium “Hur ska sex- och samlevnadsundervisningen se ut”. Ellen och Emil var föreläsare under seminariet och berättade bl. a om sina egna erfarenheter kring ämnet, hur undervisningen kunde stödjas av skollagen samt avslutades passet med diskussionsfrågor där publiken fick vara med och diskutera.Senare under dagen fortsatte delegationen att gå på seminarier, mingel och att sprida kampanjen.

Detta var som sagt bara ett axplock av allt roligt som vi hann med att göra under veckan. Vi hade också flera andra möten och var på bra mingel hos bland annat Lärarförbundet, lärarnas riksförbund samt Sveriges skolledarförbund.

Almedalsveckan avslutades på fredagen för Sveriges elevråd – SVEA och då begav sig Jakob, Julia, Emil och Ellen hem efter en intensiv vecka i Visby!