2010/09/22 Sveriges elevråd - SVEA

Så det är dags nu

Nu har jag läst flera artiklar om att skolans demokratiuppdrag är viktigare än någonsin, nu när Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Jasså, det är dags nu? Att demokratiuppdraget är viktigt och måste uppvärderas är en fråga som Sveriges elevråd – SVEA har drivit i flera år.

Det är pinsamt att samhället ska behöva bevittna att ett parti som SD tar sig in i riksdagen och får 13% i skolvalet innan de tycker att demokratiuppdraget är viktigt. Synen på skolan som en institution där elever ska korvstoppas med kunskap så att de kan bli ingenjörer och goda arbetare med höga betyg har gjort att en annan tanke om skolan försummats. Jag syftar på synen på skolan som en plats där unga växer, har egna idéer och tankar, lär sig hur demokrati fungerar så de själva kan vara en aktiv del av samhället. Det är inte kostigt att det som händer när värdegrundsdiskussionerna i skolan är icke existerande.

Jag hoppas att politikerna tar sitt ansvar och skriver om kapitlet om elevinflytande i skollagen och förtydligar vem som bär ansvaret för att skolans demokratiuppdrag uppfylls. Som det ser ut är det inte tillräckligt. Rektorer har inte tillräckligt tydliga direktiv för att de ska kunna ta tag i frågan och arbeta med den.

Om skollagen inte skrivs om kommer vi elever att få fortsätta driva kampen om att uppvärdera skolans demokratiuppdrag lokalt på skolorna, för lärarna och rektorerna gör det inte.

/Tobias Jobring, förbundsordförande

, , ,

Comment (1)

  1. Isabel W. Sörensen

    Håller verkligen med! Helt galet att vi verkar överraskade över detta faktum. Skolval har i flera år visat tydliga tendenser på ett alltmer rasistiskt klimat bland våra yngre medborgare.
    Nej. Usch. Beställ en utbildning från oss istället och diskutera demokrati på riktigt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.