2013/07/11 bb-qwz9

Vänsterpartets tal – om normer och nedlagda skolor

Det är 4 juni och sista dagen i Almedalen för alla i styrelsen, förutom Matilda som ska vara kvar på Folkpartiets dag. Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg. Idag har det varit Vänsterpartiets dag.

Jonas Sjöstedt talar i början av talet om sina tvillingbarn som han kopplar till normer. Han har en dotter och en son. Han menar att i dagens samhälle styrs vi av rosa till tjejer och blått till pojkar. Detta håller vi med om. Han nämner också att även om vi har duktiga förskolorlärare som jobbar med detta så är det skrämmande starka normer som finns, och inte ens han som förälder kan stå emot. I vår organisation jobbar vi mot normer. Dels genom Ung och Dum-projektet som vi drev tillsammans med Rädda barnens undomsförbund och Centrum mot rasism.

Jonas Sjöstedt nämner inte skolan särskillt mycket. Men en sak som han nämner är nerläggningen av skolor. Han pratar om hur detta drabbar elever, lärare och alla som samverkar på skolan. Vänsterpartiet tycker detta är fel. Han nämner också att Vänsterpartiet vill mäta skolans framgång genom att titta på vad elever har lärt sig, självständigt tänkande, att elever mår bra i skolan och att de tycker om den.

Efter mycket snack om annat så sägs en sista sak om skolan. Han nämner att oavsett vilken skola du väljer, ska det vara en bra skola. Inget barn i skolan ska välja fel skola. Han säger också att detta inte är upp till förädrar, utan att det är ett gemensamt politiskt ansvar att se till att det finns ekonomi till detta.

Efter dessa avslutande ord i inlägget så tackar jag för mig och tackar Almedalen för denna gången.

/Förbundsstyrelseledarmot Matilda Lind

, ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.